Почетна » Стотине ватрогасаца у борби са пожаром на периферији Атине

Стотине ватрогасаца у борби са пожаром на периферији Атине

од Други Пишу
0 коментар

Стотине ватрогасаца борило се током ноћи да обузда шумски пожар на периферији Атине, а биле су неопходне додатне евакуације пошто су власти у среду упозориле да је висок ризик од нових пожара широм земље.

Двадесет људи је страдало откако су пожари избили у суботу на северу Грчке и брзо се проширили, подстакнути олујним ветром, преносе грчки медији.

Пожар у близини села Фили у подножју планине Парните, неких 25 км северно од Атине, проширио се ка граду Мениди, где је око 150 људи морало да буде евакуисано из три старачка дома, рекао је локални званичник.

„Држали смо ватру подаље од куц́а… Нажалост ветар уопште не помаже“, рекао је раније данас Статис Топалидис, заменик градоначелника Менидија за државну телевизију ЕРТ у среду.

Он је појаснио да су становници старачких домова евакуисане аутобусима у хотеле или друге установе.

Ватра је оставила траг разарања, палец́и куц́е и аутомобиле у Филију и приморавајуц́и становнике да беже пешице, а неки су покривали лица одец́ом док се густ облак дима надвијао над престоницом.

Волонтери су товарили овце у гепеке аутомобила како би их спасили од пламена.

Спасиоци су у уторак открили 18 спаљених тела, за које се верује да су мигранти, у руралној области у близини шуме Дадија, у северном региону Евроса на граници са Турском, популарној рути за људе са Блиског истока и из Азије, који траже улазак у Европску унију.

У оближњем грчком лучком граду Александруполису десетине болничких пацијената, неки на носилима, други са интравенским цевчицама на рукама, евакуисани су на трајект.

Сателитски снимак емитован на државној телевизији показао је да се дим од пожара Евроса проширио широм земље, чак до јонских острва на северозападу, недалеко од Италије.

Летњи пожари уобичајени су у Грчкој, али ове године их је погоршало нарочито топло, суво и пре свега ветровито време које научници повезују са климатским променама.

У јулу, десетине хиљада страних туриста евакуисано је са острва Родос, где је недељу дана буктио пожар, у којима су горели и хотели и одмаралишта.

Foto Printskrin Enex&N1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар