Почетна » СВЕТСКА АФЕРА ЗАПЉУСНУЛА И СРБИЈУ Списак бизнисмена из ПАНАМСКИХ ПАПИРА

СВЕТСКА АФЕРА ЗАПЉУСНУЛА И СРБИЈУ Списак бизнисмена из ПАНАМСКИХ ПАПИРА

од admin
0 коментар

Панамски папири, обиље докумената исцурелих из базе панамске адвокатске агенције „Мосак Фонеска“, показују и имена једног броја људи из Србије који су користили услуге офшор компанија. Њихова имена објавио је КРИК, Мрежа за истраживање криминала и корупције.

Ови папири показују имена људи који користе или поседују офшор компаније, или су користили и поседовали њихове услуге. То међутим не значи да су укључени или да су били укључени у незаконите радње. Ове компаније, међутим, могу се користити за избегавање плаћања пореза, скривање правог власника, прање новца и друго.

Zoran Drakulić

Зоран Дракулић

КРИК је објавио да је бизнисмен Зоран Дракулић био пуномоћник компаније која је контролисала фирму за коју се сумња да је преко ње изнет део новца из Србије на Кипар, као и да је Вук Хамовић Дракулићев пословни партнер. У вези са кипарским оф шор фирмама помиње се и Слободан Анђић, који је према писању медија кум бившег председника Србије Слободана Милошевића.

Vuk Hamović

Вук Хамовић

Са кипарским офшор фирмама и Србијом повезан је и руски новац и руски бизнисмени. База открива имена олгарха Игора Ротенберга, српског бизнисмена Милана Поповића који је ушао у партнерство са Константином Малофејевим, руским тајкуном који је како КРИК наводи близак Владимиру Путину. Ротенбергов отац и Малофејев налазе се на листи лица којима је ЕУ увела санкције.

Miodrag Kostić

Миодраг Костић

У документима се налази и Игор Сабо, контроверзни српски бизнисмен који је због финансијских малеврзација био и у притвору, затим Војин Лазаревић је посредством своје компаније „Руднап Гроуп“ 2007. купио офшор фирму „Гиралиа Ресоурцес Лимитед“ са Сејшела.

Filip Cepter

Филип Цептер

У архивама се појављује и бизнисмен Предраг Лучић, власник „Лучић Инвест“ и „Панонке“, као и Љиљана Мишковић, супруга Мирослава Мишковића коме се суди за малверзације са путарским предузећима. Љиљана Мишковић се током 2014. године дописивала са агентима „Моссацк Фонсеца“ како би јој отворили компанију која би се бавила инвестицијама ниског ризика.

Milan Popović

Милан Поповић

Један од најбогатијих српских бизнисмена Филип Цептер, према подацима из базе ИЦИЈ-а, сарађивао је са сумњивим адвокатом и трговцем нафтом Алаином Биондом из Швајцарске.

Srđan Šaper

Срђан Шапер

У анализи докумената процурелих из базе панамске фирме помињу се још и Срђан Шапер, Миодраг Костић, Владимир Делић бизнисмен који је заједно са оцем градоначелника Београда Синише Малог, Бориславом учествовао у неким приватизацијама у Србији.

Панама папири откривају и имена пилота Слободана Стричевића и Ђорђа Јовановића, који поседују приватну компанију „Принце Авиатион“ у Београду, као и бившег пилота ЈАТ-а Владимира Бањца. Помиње се и фирма Железара Смедерево која је 2013. године потписала уговор о сарадњи са једном оф шор компанијом.

Roksanda Ilinčić

Роксанда Илинчић

Међу именима су и модна дизајнерка Роксанда Илинчић, која је некад поседовала офшор компанију, као и фудбалер Дарко Ковачевић, чије се име појављује у време док је у сезони 2006/7 играо у Шпанији.

Бојана Јовановић, новинарка КРИК-а рекла је за Блиц да на списку за сада нема ни једног политичара али да претрага и даље траје будући да се ради више од 11 милиона докумената.

Стога није искључено да ћемо наићи и на неког са политичке сцене – рекла је за „Блиц“ новинарка КРИК-а.

КРИК/Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар