Почетна » Он има 12, а она само 11 година и венчавају се! Фотографија са свадбе згрозила је свет (ВИДЕО)

Он има 12, а она само 11 година и венчавају се! Фотографија са свадбе згрозила је свет (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

– Веридба Омара и Гарам довешће до раног брака који ће тој девојци ускратити шансе за образовањем, развојем и изоловаће је из друштвених кругова – изјавио је шеф центра за правну помож египатским женама

Египћанин Насер Хасан организовао је двоструко славље – једно је венчање најстаријег сина, док је друго у част веридбе сина Омара са нећаком Гарам. Разлози за славље на први поглед ни мало не звуче необично, да у другом случају није реч о дванаестогодишњаку и једанаестогодишњакињи.

Ни гостима на венчању најава није била чудна пошто је, како су рекли локалним медијима, “само веридба у питању, не и венчање“, пише Wасхингтон Пост.

Египатски закони колико-толико штите младе тако што забрањују ступање у брак пре 18. године, али у пракси се то баш и не поштује. Малолетнике и даље венчавају, а законе заобилазе тако што брак региструју тек када деца напуне 18 година.

Foot: Privatna arhiva/Masrawy

Ипак, случај Омара и Гарам згрозио је јавност, поготово активисте за права деце и жена. Светска јавност је додатно шокирана појављивањем фотографија деце у египатским новинама, на којима је Омар у плавом оделу, а Гарам у белој хаљини са високим потпетицама с тијаром на глави и пуно шминке на лицу.

Шеф Центра за правну помоћ египатским женама Ред Елданбоуки је инцидент пријавио Националном центру за детињство и мајчинство, као и јавном тужилаштву.

– Веридба Омара и Гарам довешће до раног брака који ће тој девојци ускратити шансе за образовањем, развојем и изоловаће је из друштвених кругова – изјавио је.

Омаров отац Хасан је изјавио за локалне медије да је слободан човек и да није урадио ништа погрешно. Он још тврди да су се обоје понашали ‘зрело’ и да су развили снажна осећања путем Фејсбука и других друштвених мрежа.

– Омар је одувек волео Гарам и говорио је да ће је оженити када одрасту. Хтели су да се вере – рекао је Хасан.

 

Омаров отац је објавио веридбу како је други мушкарци не би запросили када буде старија.

– Венчаће се када то буде правно могућ. Морамо да их заштитимо током детињства пре него што дођу у узраст девијација – додао је Хасан.

Према подацима УНИЦЕФ-а, 17 одсто Египћанки се удаје пре него што напуни 18, а већина тих бракова склапа се у руралним подручјима.

Телеграф.рс / Wасхингтон пост

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар