Почетна » Тачи дугује новац Милошевићевом тужиоцу

Тачи дугује новац Милошевићевом тужиоцу

од admin
0 коментар

Садашњи председник, а бивши премијер, Хашим Тачи је наложио тадашњем заменику шефа дипломатије Петриту Селимију да контактира Џефрија Најса и понуди му да ради за косовску владу, пише Газета.

Најс, који је био главни тужилац Хашког трибунала у случају против Слободана Милошевића, напустио је тај суд 2006. године.

Касније је за Лондон ривју оф букс, поводом извештаја Дика Мартија и других навода о трговини органима против тадашњих косовских лидера, укључујући и Тачија, написао да он није одржив.

Најс је у том чланку закључио да има „веома мало ако уопште и има“ суштине у Мартијевом извештају и да нема ништа што би подржало оптужбе за вађење органа.

Најсов став био је разлог због којег је Тачи одлучио да га ангажује, пише Газета.

Приштински лист преноси да је Најс у писму навео да је понуду прихватио и пристао на финансијске услове које је понудио Селими.

Како се наводи, он у писму тврди да су после неког времена престале исплате и да је морао да потражује новац лично и имејлом, али да то није дало резултате.

Припрема материјала за Специјални суд

У писму, како пише Газета, Најс каже да су он и његов тим договорили са Тачијем да за косовску владу припреми материјал који би могао бити коришћен у случају да појединци буду оптужени пред Специјалним судом за ратне злочине, а помагао је и око Тачијеве биографије која је недавно објављена.

Упркос свим обећањима, тврди Најс, новац му није исплаћен и наводи да ће о свему ускоро обавестити јавност.

Из преписке није познато колико косовска влада дугује Најсу и његовом тиму, али на основу података које је Најс слао влади од новембра 2015. до јула 2016. године, влада треба да му плати 327.446 евра, а његовој сарадници Невенки Тромп још 162.975 евра, наводи Газета.

Према наводима Газете, Најс открива да је на Тачијев захтев помагао писцима Тачијеве биографије, нарочито када је реч о оптужбама за трговину органима.

Газета eкспрес наводи да је контактирала саветника премијера Рамуша Харадинаја Авнија Арифија са питањем да ли је влада одговорила на Најсове захтеве.

Арифи је одговорио да упркос томе што је Најс писмо упутио влади, одговор на то питање треба да да кабинет председника и косовско министарство спољних послова.

Лист наводи да Тачијев кабинет није коментарисао уговор са адвокатима, док из министарства спољних послова тврде да нису упознати са овим питањем.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар