Почетна » Уместо неговања антифашистичке борбе, СПС подиже споменик Дражи Михаиловићу

Уместо неговања антифашистичке борбе, СПС подиже споменик Дражи Михаиловићу

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд осуђује најављени покушај оснивања музеја и постављања споменика у Београду, осуђеном ратном злочинцу и сараднику нацистичког окупатора, Драгољубу Михаиловићу.

Осим што је сврха оваквог покушаја историјског ревизионизма даља поларизација српског друштва копањем рана из прошлости, он открива и политичку позадину овог недопустивог и реакционарног чина. Срамно је да иза подизања овог споменика стоји Социјалистичка Партија Србије, односно њен посланик Игор Брауновић, који је уједно и директор јавног предузећа Србијашуме. Такође, аутор скулптуре је вајар Драган Раденовић који је уједно и аутор споменика још једном ратном злочинцу, Слободану Милошевићу, чије је постављање најављено у Москви.

Као странка која је наследила Савез Комуниста Србије и узурпирала имовину ове организације, СПС је постала политичка организација која рехабилитује и глорификује личност која је одговорна за страдање цивила и припадника народноослободилачке војске, који су херојским жртвама извојевали победу над фашизмом. Осим тога, нејасно је са чијом се то дозволом намерава подићи овај споменик у јавном простору, будући да Скупштина града Београда, односно њена Комисија за споменике, није никада донела одлуку о подизању оваквог обележја.

“Покушаји нормализације злочиначке праксе четничког покрета, кроз величање управо његове најистакнутије фигуре, Драгољуба Михаиловића, представљају тешку увреду успомени на жртве фашистичког терора на овим просторима, као и на све жртве ратних злочина деведесетих година прошлог века, које су починиле управо снаге инспирисане четничком идеологијом”, каже Бранислав Димитријевић, историчар уметности и координатор групе за културу Зелено-леви фронт.

Зелено-леви фронт се доследно залаже за то да наше друштво, које носи дубоке трагове и трауме изазване бројним злочинима нациста и њихових колаборациониста, мора бити посвећено неговању културе сећања на антифашистичку борбу и њено наслеђе, али и одлучном супротстављању идеолошки или дневно-политички мотивисаним покушајима искривљавања научно утврђених историјских чињеница.

Можда ти се свиди

Оставите коментар