Почетна » Уједињени за Србију можда броје последње дане

Уједињени за Србију можда броје последње дане

од Други Пишу
0 коментар

Коалиција Уједињена Србија, која је окупљена око ССП Драгана Ђиласа, ДС и НС Вука Јеремића можда броји последње дане. Макар у овом саставу. Судећи по последњим дешавањима, готово је извесно да ће из коалиције изаћи Народна странка, а демократе ће одлуку донети накнадно – после разговора у странци и са коалиционим партнерима.

Састанак Драгана Ђиласа и Александра Вучића само је убрзао оно што се чинило извесним већ дуже време, да постизборна сарадња ССП и НС неће бити могућа. Те две партије су након тешких преговора једва постигле договор за формирање предизборне коалиције, а мотивисане жељом за постизањем што бољег изборног резултата.

И током саме кампање долазило је до сукоба, а пре свега око избора председничког кандидата Здравка Поноша, кога НС и Вук Јеремић нису желели да виде у тој улози.

Кад је и тај сукоб превазиђен или макар гурнут под тепих, Јеремић, који није био кандидат на изборима, повукао се из јавности. Његов повратак у медије уследио је после састанка Вучић – Ђилас, на коме је било речи о понављању београдских избора.

Јеремић је одржао конференцију за новинаре, на којој су изречене тешке речи.

„За то (састанак са Вучићем) свакако није гласао народ који је поверење дао нама, а није ни онај који је гласао за листу Александра Вучића. Ми смо сад у изузетно непријатној ситуацији, да је једнострано и без сагласности једна чланица коалиције дала предлог Вучићу, и сад се очекује шта ће он рећи. Ако одговори позитивно, тиме је де факто креирана техничка коалиција СНС и ССП, Народна неће бити део те коалиције. Не можемо против себе, против закона, против воље народа“, рекао је Јеремић.

И пре неко што је лидер НС иступио на конференцији за новинаре, Ђилас је оштро демантовао оптужбе у јавности о уласку у власт са напредњацима.

„Како мислите да уђемо у власт са оваквом Српском напредном странком? Како мислите да се крећем улицама Београда сутра? Да ме људи који су ми дали глас, да би се борио против свега што су они направили од ове земље у последњих 10 година? И сада ћемо да уђемо у власт само да би били на неким функцијама“, запитао је Ђилас.

Формално, Народна странка ће још неко време остати у коалицији са Странком слободе и правде, све док траје изборни процес, односно док се не понове избори на шест бирачких места, како је одредио ГИК. Али је јасно да је иступање из тог савеза већ сада извесно.

Ни Демократска странка није благонаклоно гледала на састанак лидера ССП са Вучићем. Зоран Лутовац, лидер ДС, је после тог састанака на ТВ Н1 изјавио да их Драган Ђилас ништа није питао, да су били против тог сусрета, јер се њиме додатно унижавају институције у Србији. Он је међутим навео и да нема сумњу у добре Ђиласове намере и да му не пада на памет да учествује у хајци за њега.

Упитан да ли је због свега доведена у питање коалиција са ССП, Лутовац за лист “Нова” каже да ће постизборна коалиција сигурно опстати до окончања изборног процеса.

Beograd 05.04.2022. Sastanak opozicije posle izbora, konferencija za novinare, kzn Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Док год се не оконча изборни процес ми смо у предизборној коалицији. Имаћемо посебне посланичке (одборничке) клубове, а шта ће после бити разговараћемо унутар странке и са досадашњим партнерима”, наводи Лутовац.

Он додаје да ће односи међу њима зависити од тога на који начин сагледавамо будућност.

“Једно је сигурно, како год да се ствари буду одвијале, ми нећемо водити негативну кампању против наших партнера. ДС је највише учинила да се окупимо зарад јавног интереса и нећемо чинити ништа што ће расипати енергију потребну за суштинске промене у друштву”, истиче Лутовац за наш лист.

Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет који је такође део коалиције Уједињена Србија, каже да је ће тај савез опстати до завршетка изборног процеса.

“Она је тај рок имала и да није дошло до ових неспоразума до којих је дошло. Тако да након конституисања једне и друге скупштине, свако ће имати своје одборничке и посланичке клубове”, наводи Веселиновић за „Нову“.

Упитан да ли би чланице ове коалиције, осим НС, могле у истом саставу да иду на поновљене изборе у целом Београду, уколико буду расписани, он каже да то очекује.

“Мислим да је коалиција у овом изборном периоду функционисала доста синхронизовано, без обзира на потешкоће које су постојале током њеног формирања и заиста не видим разлог да не учествујемо заједно на наредним београдским изборима, изузимајући Народну странку, мада не бих ништа да прејудицирам. Наравно, ако они буду поновљени на јесен. Све је могуће, али када је у питању ССП, ДС, ПСГ, Слога и ПзП, не очекујем ништо друго од оног што је било на ових изборима”, закључује Веселиновић.

Наташа Латковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар