Почетна » Ђоковић још једном одао признање Алкаразу: Имао сам осећај као да сам играо против Надала

Ђоковић још једном одао признање Алкаразу: Имао сам осећај као да сам играо против Надала

Признао да је имао великих физичких проблема

од Други Пишу
0 коментар

У невероватним околностима, исацрпљен и изморен, под великом потрошњом, Новак Ђоковић одиграо је један од најбољих мечева у последњих неколико година. У финалу Синсинатија и Карлос Алкараз се уверио у то због чега је Новак најбољи тенисер сивх времена.

Готово од почетка финалномг дуела, Новак Ђоковић имао је физичких проблема због огромне врућине у Синсинатију. Деловало је у једном тренутку и да ће предати меч. Тражио је још у првом сету помоћ од свог стручног штаба у виду протеинских чоколадица. Споро се кретао и изгледало је да неће издржати притисак и агресиван стил игре који је презентовао 16 година млађи Алкараз, међутим, како се хлад ширио централним тереном, а помоћ у виду адекватним медикамената почела да делује Ђоковић је на терену деловао све боље.

Након освојеног другог сета у тај-брејку, Новак је напокон у физичком смислу деловао равноправно са противником. Наравно, квалитет игре младог Шпанца натерао је Ђоковића да пружи максимум и покаже да има снаге и знања да надвиси тренутно највећу наду светског тениса.

Лаконски, после тријумфа и треће круне у Синсинатију, Србин је показао колико цени 20-годишњег момка из Мурсије.

– Исусе Христе, ти никада не одустајеш – са дивљењем је навео Новак, док је Карлос имао спреман одговор.

– Шпанци се никада не предају.

Подсетио је овом поруком Алкараз Ђоковића на серијал мечева који је годинама уназад имао са Рафаелом Надалом.

– Да, чуо сам то раније. И доживео.

Ретки су тенисери, који су током фантастичне каријере српског аса успевали да од њега извуку максимум у физичком, менталном и емотивном смислу. Једн од њих био је Надал, а данас је то сигурно Алакраз.

– Осећај који имам на терену подсећа ме мало на осећај који сам имао када сам играо против Надала када смо били у зениту наших каријера. Сваки поен борба, осећаш да у целом мечу нећеш добити пет лаких поена, већ да мораш да зарадиш сваки поен, сваки ударац – направио је паралелу Ђоковић.

Иако су одиграли смао четири међусобна меча, евидентно је да се између Ђоковића и Алкараза ствара једно ново ривалство (2:2 у победама).

– Импресивно је како добија велике мечеве, увек је храбар у најважнијим тренуцима. Треба му скинути капу, игра зрело и толико добро се носи с притиском за некога ко има 20 година. Више ме не изненађује, можда ме је изненађивало крајем прошле или почетком ове године.

У анализи финала у којем је имао сет и брејк заостатка Новак је признао да је имао великих физичких проблема.

– Неке фазе меча је добијао један, неке други – добро сам почео, па сам се мучио физички, а он је то искористио, имао је сет и брејк. Дао ми је брејк после, помислио сам да имам шансу, борио сам се и веровао сам… У трећем сету сам имао шансе, меч лопта на 5:3 је била невероватна, то је била илустрација целог овог меча. Један од најузбудљивијих и најтежих мечева у каријери – ментално, емотивно и физички.

Самокритичан, поручио је и да је могао у неким тренуцима меча да буде агресивнији приликом удараца.

– Волео бих да сам у неким моментима био агресивнији, али једна ствар је анализирати, потпуно друга бити на терену и искусити све што се дешава, па у том тренутку донети праву одлуку тактички. При том знајући да ће он стићи сваку могућу лопту, па и та меч лопта, терао сам га од угла до угла, мислим да сам одиграо и солидан волеј, а он је био ту за час и направи пасинг. Сви наши мечеви су били такви да се играло до краја узбудљиво – све је боље, морамо обојица да прихватамо тај изазов ако желимо велике титуле.

Такође, током читавог дуела Ђоковић је покушавао да пронађе начин како да му први сервис буде од знатно веће помоћи.

– Нисам сервирао добро као током недеље, али играо сам четири меча увече, а сада је било вруће, на моменте неиздржљиво, са одсјајом сунца… Тешко је у таквим тренуцима спровести у дело оно што желиш, јер се осећаш тромо. Отежао сам себи живот тиме што ми није ишао сервис, мало сам и миксовао, излазио напред после другог сервиса док је он стајао позади на ритерну. Онда је он почео да улази у терен, да ме притиска, на 5:4 у трећем сам одиграо јако лош гем на сервису – на меч лопти, мислим да ми је то најспорији сервис у животу. Стегао сам се, нема сумње. Када играш овакве мечеве, не можеш увек да будеш слободан у уму да радиш оно што замислиш, доћи ће и такви тренуци, мораш да радиш да изађеш из тога, ментално то много утиче и поносан сам како сам реаговао на 5:6, и после у тај брејку – аналитичан је и сликовит био Новак приликом ретроспективе учињеног у финалу.

 

Н.М, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар