Почетна » Зелено леви фронт осуђује нападе на активисткињу Зорану Црнојевић

Зелено леви фронт осуђује нападе на активисткињу Зорану Црнојевић

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Зелено леви фронт / Не давимо Београд осуђује клеветање на опскурним екстремистичким порталима и телеграм групама као и вербалне нападе на дугогодишњу грађанску активисткињу Зорану Црнојевић из Вршца којима је изложена претходних недеља.

Грађанке и грађани Србије месецима протестују за Србију против насиља. Многи су и годинама раније протестовали због разних отимачина јавних и природних добара, кршења личних и политичких али и економских и социјалних права. Једна од њих је Зорана Црнојевић, дугогодишња активисткиња Чувара ватре, која је била на протестима како иницијативе Не давимо Београд тако и на протестима Србија против насиља, због чега је претходних недеља оклеветана на опскурним порталима и телеграм групама које позивају на застрашивање Зоране и вербалне нападе који су упућени њој у њеном комшилуку у Вршцу од стране насилних десних екстремиста попут Левијатана. Подсећамо да су раније на мети Левијатана биле националне мањине, сексуалне мањине, избеглице и политички противници због чега ће на предлог Врховног јавног тужилаштва Уставни суд разматрати забрану овог удружења.

„Иако су у Србији данас сви потенцијалне мете, на специфичан начин се застрашују грађанске активисткиње које се супротстављају насиљу и бране како свој крај тако и своју земљу. Насилним методама им се угрожава осећај безбедности нападом на дом и слободу кретања са циљем да се дискредитују и обесхрабре да буду активне учеснице друштвеног живота и боркиње за људска права. И те методе су готово увек мизогине и омаловажавајуће, јер десни екстремисти посебно женама не опраштају слобода мишљења и изражавања и аутономност политичког деловања.” – изјавила је Биљана Ђорђевић, посланица Зелено-левог фронта и чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Полицији је случај напада на Зорану Црнојевић пријављен али је због неадекватне реакције уследила пријава и Сектору унутрашње контроле. Зелено-леви фронт стоји солидарно уз Зорану Црнојевић и захтева од Министарства унутрашњих послова да професионално реагује и пружи једнаку заштиту свим грађанкама и грађанима Србије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар