Почетна » Ђоковић да је бирао не би изабрао боље: „Коска“ тек у четвртфиналу

Ђоковић да је бирао не би изабрао боље: „Коска“ тек у четвртфиналу

од Други Пишу
0 коментар

Жреб за Индијан Велс је на крају стигао изненада, као да су у „тениском рају“ како се још назива овај турнир, одлучили да прекрате нестрпљење навијачима. Тако смо сазнали да је највећи спектакл очекивано пројектован у борби за мастерс титулу.

Први утисак након жреба је да ни Новак Ђоковић сам не би изабрао бољи пут ка рекордној шестој титули на Индијан Велсу. Српски тенисер је годинама био доминантан, па је освојио чак пет титула по чему је тренутно изједначен са Роџером Федерером. У случају да подигне трофеј 17. марта (да, турнир сада траје 12 дана) постао би и најстарији шампион турнира икада.

Много тога је на столу, а Ђоковић може само да поправни бодовни салдо, јер није играо на овом турниру од 2019. године. Занимљиво да од последње титуле 2016. није стигао даље од четвртфинала, па ће то бити посебно занимљиво видети. Ипак, на овом турниру има невероватних 84,5 одсто победа, јер је везао 20 тријумфа заредом од 2014. до 2017. године. Све су ово бројке, али ко су људи који могу да му изађу на црту?

У првој рунди је слободан, а онда ће у другом колу играти против бољег из дуела Александра Вукића и квалификанта (још увек није познато ког). Аустралијанац црногорских корена би управо у Калифорнији могао да испуни свој сан, о чему је говорио прошле године за Нова.рс.

„Нисам још имао прилику да разговарам са Новаком, али би то био сан. То је лудо. Вероватно се највише угледам на њега од свих чланова ‘Велике тројке’ просто јер осећам да је ментално најјачи јер га и мрзе највише. Очигледно да му то смета, али начин на који успева да то заборави или да искористи да уради и оно што уради за себе, за породицу и земљу – то је невероватно“, рекао је Вукић за Нова.рс.

Релативно лак задатак би требало да буде и следећа рунда у којој би могао опет да игра против Томаса Мартина Ечеверија, ког је савладао у сва три наврата до сада или против Жинжен Жанга из Кине ког је савладао раније ове године на Јунајтед купу.

Нешто компликованији задатак, али и даље не претежак, могла би да буде осмина финала, јер би могао да игра са Угом Умбером који је ове године већ освојио две титуле и игра сјајно на бетону, или са Томијем Полом који је далеко од оне форме од прошле године. Ипак, играње против Американца би створило додатну тензију на трибинама.

Ђоковић је први тренинг на комплексу Индијан Велса одрадио у ноћи између понедељка и уторка са Себастијаном Кордом када се подсетио терена на ком је бележио сјајне резултате. Ипак, утисак већине је да ће и прва три меча на турниру вероватно бити темпирање форме за само завршницу.

Први озбиљнији ривал долази у четвртфиналу у виду Хуберта Хуркача који стандардно води сетове у тај-брејк (имао је недавно девет таквих сетова у низу) или Каспера Руда који је пронашао нестварну форму на бетону, па је сада освојио готово исти број поена на бетону као читаве претходне године.

Ипак, прави спектакл је заказан за полуфинале и потенцијални окршај са Данилом Медеведевим. Руски играч је пропустио турнир у Дохи како би био потпуно спреман, а онда је одмах у Дубаију стигао до финала, али није успео да одбрани титулу (савладао га Умбер).

Ђоковић воли да игра против руског тенисера, увек има јасан план игре и ретко када ће Рус одступити од своје уобичајене рутине. Медведев је поражен и у финалу Аустралијан опена када га је срушио Јаник Синер и то је потенцијално оставило психилошке трагове за овакве мечеве, пошто је прокоцкао два сета предности.

И управо је Синер – Ђоковић финале које прижељкују сви. Италијан је ове сезоне освојио први гренд слем у години, а онда релативно лако и турнир у Ротердаму (500). Препун самопоуздања долази у САД, али ће и он морати да преживи озбиљне мине на путу ка финалу.

Ово финале засигурно прижељкује и сам Ђоковић, пружило би му прилику да се освети за пораз у Мелбурну, па све ово умногоме подсећа на ситуација са Карлосом Алкаразом од прошле године. Поражен је Новак тада у финалу Вимблдона, а онда је стигао до титуле у Синсинатију након епског финала против Шпанца од готово четири сата.

Оно што брине је у каквој је форми Ђоковић, није играо тенис од 26. јануара и пораза у полуфиналу Аустралијан опена. Српски тенисер је тренирао са „рукавом“ око десног лакта који му и даље не да се потпуно опусти. Ипак, у САД је стигао са породицом и делује да ужива у сваком тренутку који проведе тамо. То је оно што радује све навијаче…

Пројектовани путеви ка титулу у Индијан Велсу

Новак Ђоковић

1. коло – слободан

2. коло – Вукић/квалификант

3. коло – Ечевери

осмина финала – Умбер/Пол

четвртфинале – Хуркач/Руд

полуфинале – Медведев/Руне/Фриц/Надал

финале – Алкараз/Синер/Зверев/Циципас

Јаник Синер

1. коло – слободан

2. коло – Кокинакис/Гирон

3. коло – Штруф/Ћорић

осмина финала – Шелтон, Меншик

четвртфинале – Рубљов/Циципас

полуфинале – Алкараз/Зверев/Де Минор

финале – Ђоковић/Медведев/Руне

Данил Медведев

1. коло – слободан

2. коло – Коболи/Карбаљес-Баена

3. коло – Корда/Сафјулин

осмина финала – Димитров/Манарино

четвртфинале – Руне/Фриц/Надал

полуфинале – Ђоковић/Хуркач/Руд

финале – Алкараз/Синер

Карлос Алкараз

1. коло – слободан

2. коло – Ван Аш/Арналди

3. коло – Оже-Алијасим/квалификант

осмина финала – Хачанов/Ђари

четвртфинале – Зверев/Де Минор/Бублик

полуфинале – Синер/Циципас/Рубљов

финале – Ђоковић/Медведев

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Миодраг Димитријевић Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар