Почетна » Brnabić uputila dirljivu poruku školarcima

Brnabić uputila dirljivu poruku školarcima

од admin
0 коментар

„Da se raduju i učenju i druženju, koje je važan aspekt obrazovanja“, poručila je prvacima Brnabićeva, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

„Želim da im poručim, kao i kad smo radili na novom programu vlade i na prioritetima, da je obrazovanje najveća vrednost 21. veka. Da budu istrajni, uporni i uvek ponosni na svoje uspehe“, zaključila je premijerka.

Inače, od sutra školarce očekuju brojne novine. Naime, informatika i računarstvo od sutra su obavezan predmet za „petake“ u Srbiji, a premijerka je istakla da cilj da deca nauče da razmišljaju analitički i formiraju se kao osobe koje će moći da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj Srbije.

Brnabić je rekla da će informatika i računarstvo pomoći osnovcima ne samo da savladaju osnove programiranja i kodiranja, što jeste važno za ovo doba i način da se sutra zaposle, ali mnogo više što će ih naučiti da počnu da razmišljaju analitički.

Podsetila je da je i u ekspozeu navela de je jedan od osnovnih ciljeva se obezbedi da obrazovni sistem stvara generacije koje umeju da razmišljaju, koje su timski igrači, ne plaše se da donose odluke i umeju da rešavaju probleme.

„Za mene je najvažniji taj analitički način razmišljanja koji će njima sutra pomoći da se formiraju kao osobe koje će moće da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj Srbije. To mi je važnije od toga da li krećemo da učimo programiranje i kodiranje“, naznačila je Brnabić.

Uvođenje tog predmeta kao obaveznog korak je ka uvođenu digitalizacije u obrazovni sistem, ali pre svega pravljenju našeg obrazovnog sistema više nalik sistemu za 21. vek, dodala je premijerka.

Ona je zahvalila celom timu vlade, pre svega ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i njegovom resoru, kao i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i ministru Rasimu Ljajiću, jer, kako kaže, samo timski je sve moglo da se uradi.

Zahvalnost je uputila i privatnim kompanijama, organizacijama civilnog društva i pojedincima koji su omogućili da se taj abmiciozan program sprovede za samo godinu dana.

„To pokazuje da javna uprava ne mora da bude spora, troma i neefikasna, već da može da bude efikasnija od bilo koje privatne korporacije, kada zna šta je cilj, kada se radi timski i kada se veruje u reforme koje se sprovode“, navela je Brnabić.

Učenici će informatičko znanje da stiču kroz tri teme: informaciono-komunikaciona tehnologija, digitalna pismenost i računarstvo.

U okviru teme računarstvo, najvažnija novina je učenje programiranja, a kako bi se realizovao novi nastavni program obučeno je 60 nastavnika iz svih školskih uprava koji su počeli da drže radionice na lokalnom nivou.

Računarstvo je planirano u drugom polugodištu, pa će tokom prvog dela školske godine svi nastavnici proći neophodnu obuku.
Ministar prosvete Mladen Ssarčević kaže da se uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta ide na to da deca stiču znanja koja mogu da primene.

On je naglasio da će najviše reformskih promena biti vidljivo od naredne školske godine, kada bude usvojen set reformskih zakona.

„Menadžerski pristup daje rezultate… Timovi, koji nisu samo u Ministarstvu oprosvete već u celoj vladi, sarađuju odlično. Po prirodi posla svi smo morali da povučemo više. Svi segmenti obrazovanja i nauke su podignuti na viši nivo“, naglasio je ministar.

Pripreme za reformske promene u svem evropskim zemljama traju dve godine, a ministar kaže da su kod nas promene već vidljive.
Sve škole u Srbiji opremljene su računarima, Ministarstvo je nabavilo 550 računara, a u toku je nabavka još 150. Telekom Srbije opremio je 20 informatičkih kabineta, a u opremanje kabineta uključile su se i druge kompanije.

Pronađeno je rešenje i za popravku postojećih računara u školama. Ministarstvo je obezbedilo 40 servisera pri školskim upravama.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар