Почетна » Hrvati vređali Srbe na konferenciji, Odalović napustio sastanak!

Hrvati vređali Srbe na konferenciji, Odalović napustio sastanak!

од admin
0 коментар

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je danas konferenciju u Zagrebu o nestalima, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

Konferencija na temu „Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske“ sazvana je s ciljem ubrzanja procesa traženja nestalih osoba/lica, informisanje članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces.

U toku uvodnog izlaganja pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, koji ujedno vodi Komisiju zatočene i nestale Vlade Hrvatske Sučić je umesto izveštaja, koji nije bio primeren temi izrekao brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala Hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvrsisla brojne teske zločine.

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da „sve zlo u regionu dolazi iz Beograda“.
Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vređa država Srbija i napustio konferenciju.

U telefonskoj izjavi za Tanjug Odalović je objasnio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju jer smo ovde da rešava o sudbinu nestalih lica.

„Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji je bila toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu čiji je on ipak bio domaćin bilo ponižavajuće“, rekao je on.

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rešenju sudbini nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

„To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvanicnika Republike Hrvatske“, kazao je Odalović.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар