Почетна » Предраг је бивши полицајац који се због БИА жалио заштитнику грађана, на епилог чека дуже од две године: “Безбедњак је и мојој ћерки слао иконе, схватио сам то као претњу”

Предраг је бивши полицајац који се због БИА жалио заштитнику грађана, на епилог чека дуже од две године: “Безбедњак је и мојој ћерки слао иконе, схватио сам то као претњу”

од Други Пишу
0 коментар

Предраг Симоновић, пензионисани припадник Министарства унутрашњих послова, прича за Нова.рс да већ две и по године чека да Заштитник грађана одлучи по његовој притужби против Безбедносно-информативне агенције и тврди да је овај део безбедносног система потпуно недодирљив за омбудсмана, који би требало да штити грађане. Истовремено, из саме БИА, како наводи, добио је поруке које је схватио као претње, али Тужилаштво у томе није видело угрожавање његове безбедности.

Симоновић, који је радио у Служби за борбу против организованог криминала, између осталог и на случају убиства новинара Славка Ћурувије, по одласку у пензију написао је књигу “Оперативац”.

Пошто је у књизи писао о случајевима на којима је радио и објавио велики број документа, која су прибављена по захтеву за приступ информацијама од јавног значаја, пре објављивања по један радни примерак предао је Републичком јавном тужилаштву, Министарству унутрашњих послова и Безбедносно-информативној агенцији, јер се помињу у списима.

“Загорка Доловац је предала Тужилаштву за организовани криминал, они су се изјаснили да нису надлежни, а приватно су ми рекли да само склоним један папир, што сам ја урадио. МУП је послао разним својим службама на изјашњавање и сви су рекли да могу да објавим. Једини ми из БИА нису одговорили”, објашњава.

Савет из БИА да се окрене вери
Ипак, незванично га је звао један службеник БИА, кога је упознао током рада Комисије за расветљвање убиства новинара и рекао да је књига феноменална.

“Међутим, навео је да би била много боља без тих докумената. И онда ми је рекао да би било добро за мене да се окренем цркви. Дао ми је три мале иконе да нас чувају, једну за мене, једну за жену и једну за кћеркицу Надежду, назвавиши је по имену. Ја сам то схватио то као претњу”, препричава Симоновић.

Обавестио је о свему томе надлежно тужилаштво, које је првобитно одбацио ту пријаву, па је после његове жалбе, ипак саслушало поменутог припадника БИА и одбацило пријаву уз оцену да нема елементата угрожавања Симоновићеве безбедности.

Годину дана без икакавог одговора
Наш саговорник је због чињенице да БИА није одговорила на његов захтев, Заштитнику грађана упутио притужбу због повреде начела добре управе, односно када институција не одговара на захтев грађана.

“Ништа се није дешавало годину дана, што је заиста реткост јер они по аутоматизму одмах шаљу притужбу институцијама на изјашњење” оцењује.

Наводи да је у јануару 2022. поднео притужбу против БИА, а да тек у јуну 2023. године Заштитник грађана покреће поступак контроле рада БИА и шаље им допис на који би они требало да одговоре у року од 15 дана.

„Заштитник ме третирао као дете које ништа не зна“
Симоновић истиче да је од тада прошло годину дана, да се институцији Заштитника грађана обраћао десетак пута на различите начине.

“Два пута сам имао разговор са самим заштником Зораном Пашалићем. Третирао ме као да имам 10 година и не знам ништа о процедурама. Говорио: ’Биће, не брините’. На крају је у мом присуству звао човека који ради на том случају. Чуо сам, пошто је био појачан телефон, како му тај човек каже: ’Па ви сте рекли да ћете контактирати БИА у вези са тим’”, препричао је наш саговорник.

Након тога послао је и притужбу на рад Заштитника грађана.

“Из свог искуства могу да кажем да је БИА потпуно недодирљива за Заштитника грађана, чак је им је МУП, да тако кажем, додирљив. Али БИА не, то је тамни вилајет” закључује Симоновић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић за Нова.рс је потврдио да је Симоновић био код њега на разговору.

“Он је добио одговор и беспредметно је да даље коментаришем случај” само је кратко одговорио на оптужбе Симоновића.

Иначе, Симоновић се редакцији Нова.рс са својим притужбама на рад Заштитника грађана, јавио пошто је наш портал писао о жалбама запослених у тој институцији на њеног челног човека Зорана Пашалића.

Predrag Simonović. Foto: Marija Janković/Vreme

Јелена Булајић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар