Почетна » „На слици је грозно, а уживо још горе. Фотографија не може да дочара тај смрад“: Отац бебе снимио собу на педијатрији панчевачке болнице, то је срамота српског здравства

„На слици је грозно, а уживо још горе. Фотографија не може да дочара тај смрад“: Отац бебе снимио собу на педијатрији панчевачке болнице, то је срамота српског здравства

од Други Пишу
0 коментар

На слици изгледа грозно, али је уживо још горе, јер фотографија не може да дочара сав тај смрад влаге и мемле собе у којој је била смештена моја једномесечна кћерка, прича за Нова.рс Владимир Тошков из Панчева, који је претходног викенда алармирао јавност објавом у каквом су стању поједине собе на дечјем интерном одељењу у панчевачкој болници.

Тошков објашњава да су његове жена и кћерка смештене претходног викенда, јер је дете имало повишену температуру. Посумњали су на ковид и, како преноси, тестирано је и дете и мајка. Мајка која није имала никакве симптоме је била позитивна на ковид, а дете није. Пошто је, према симптомима, претпостављено да и беба има ковид, задржане су у болници, а беба је смештена у изловану собу у делу педијатрије, који је намењен мајкама и деци који су заражени ковидом.

“На фотографији изгледа грозно, а уживо изгледа још горе. Такав је у принципу тај ћошак изнад кревета за бебу. После сам сазнао да они имају проблем са кровом. Фотографија не може да вам пренесе тај ужас, тај смрад и влагу” истиче наш саговорник.

Објашњење надлежних зашто је његова кћерка у таквој соби је, како преноси, било да је то просторија „у којој стоји апарат са кисеоником и која је изолована, па у њој дете може да буде само, пошто званично нема ковид“. Друге собе су, према том објашњењу, са више кревета и у њима би могло да буде у контакту са другом децом или мајкама које су ковид позитивне”.

“Међутим, најсмешније од свега је што је цео тај део празан. У том делу који је предвиђен за мајке и бебе које имају ковид, и где, по мојој процени, има једно шест седам соба, нема никога” наглашава Тошков.

Наравно, пошто је отац алармирао јавност, дете је пребачено у другу собу, које је према ономе што му је пренела супруга, много боља.

 

“собље у болници је дивно, сестре и докторка су стварно крајње љубазне. Међутим, услови су грозни. Замислите да је социјална служба по пријави дошла у моју кућу и видела да ја, или било ко други, држим дете у таквим условима, истог момента би ми га одузели” наглашава наш саговорник.

Нова.рс је покушала и у панчевачкој болницОи да сазна зашто је једномесечно дете смештено у неусловој соби, колико је таквих просторија у њиховој установи, као и зашто се користе за смештај болесника, али до објављивања овог текста нисмо добили одговоре.

Др Славица Плавишић, пуломолог у пензији, која је помогла оцу да алармира јавност и да дете добије боље услове смештаја, нада се да “ у ову шупу неће бити више бити примљена ниједна друга беба и ниједна друга мама“.

“Бескрајно ми је жао. Извини бебо….извините родитељи. Срамота ме је ужасно. Боли ме ужасно”, написала је ова докторка из Панчева на друштвеној мрежи X. И она је сама покушала да од руковдства болнице добије одговор зашто се ово све десило, али без успеха.

Докторки Плавшић, како је пренела за Нова.рс, јавиле су се после ових објава мајке, које су желеле да остану анонимне са причама о лошим условима у појединим деловима те болнице.

Једна од њих је описала да је током зиме боравила са такође тада једномесечном бебом у том делу.

“Прозори који не дихтују, разноразни инсекти шетају по соби, не дао Бог да се светла угасе” написала је та мајка у поруци докторки Плавшић.

Foto: Privatna arhiva, Twitter/Toskeson

Јелена Булајић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар