Почетна » Брука: Жене којима је вантелесна једина нада мораће да сачекају нову Владу

Брука: Жене којима је вантелесна једина нада мораће да сачекају нову Владу

од Други Пишу
0 коментар

Радосна вест за жене које имају више од 43 године, а желе да уђу у процес вантелесне оплодње (ВТО) о трошку државе, кратко је трајала. Пре избора 3. априла, једна од ударних информација за све парове који су на чекању због старосне границе, била је та да ће о трошку осигурања жене до 45. године моћи да покушају да добију дете путем ВТО. Данас се међутим у Министарству здравља једва и сећају да је таква најава постојала.

Наиме, из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) најавили су, још у марту, померање старосне границе за ВТО са 43 на 45 година за жене. Три месеца касније, оне и даље чекају на званичну одлуку, коју кочи Министарство здравља и њихова Републичка стручна комисија (РКС) за биомедицински потпомогнуту оплодњу, јер своје мишљење, од којег зависи измена Правилника о ВТО – не дају.

Из тог разлога, позвали смо Управу за биомедицину при Министарству здравља, како бисмо добили свеже информације.

“Жао нам је, али још ништа не знамо. Позовите Фонд, видите са њима” речено нам је у Управи.

Када смо им објаснили да смо већ разговарали са људима у Фонду и да су они урадили све што је до њих, а да се већ три месеца чека одлука министарства, добили смо нови одговор:

“То је све у процедури. Морате да сачекате, будите стрпљиви. У време ове техничке владе сигурно се ништа неће решити, знате како је са тим, а нико не зна до кад ће ово овако да траје..”, рекла нам је једна од запослених у Управи.

И тако су свим женама, које су се од марта радовале и ишчекивале да уђу у процес ВТО, сломили срце и убили и последњу наду да ће једног дана добити бебу.

“Срамота, безобразлук и неодговорност надлежног министарства је бескрајна. Много сам бесна јер не могу ништа да учиним. Чекамо од пролећа и ево стиже лето, а онда ће сви они, укључујући и лекаре, на годишње одморе”, љутито за Нова.рс прича Марија Жикић (44) из Београда, која је путем ВТО неколико пута остала трудна, али је нажалост изгубила плод.

Она је стрпљиво чекала измену Правилника, јер је после више неуспешних покушаја, са 43 године изгубила право на нове процесе о трошку осигурања.

“Лако је кад неко има 30 година и неограничен број покушаја, може и да сачека, али ја не могу. Имала сам више покушаја о трошку осигурања, било је важно да што пре и што боље изаберем установу и лекара, а то траје. Сваки пут се пролази кроз папирологију, то увек тражи стрпљење и енергију, а време пролази. До пре два месеца била сам очајна у жељи да постанем мајка, али већ помирена са судбином да се то можда никада неће десити. Онда сам чула да ће Фонд одобрити подизање старосне границе до 45 година. Иначе, у августу пуним 45 и надам се да ће ускоро променити Правилник, како бих могла да пробам бар још једном. Не знам зашто је толико времена потребно да се озваничи ова одлука и шта и кога чекају?” пита Марија.

Наиме, у светлу прича о популационој политици и борбе за наталитет у Србији, којима су политичарима “пуна уста”, једина државна институција која има ингеренције и моћ да нешто уради по овом питању и побошља ситуацију, Министарство здравља – не ради ништа, а нема назнака ни да ће почети ускоро да решавају ово питање.

“Републички фонд је донео одлуку да се услуге вантелесне оплодње пружају на терет средстава обавезног здравственог осигурања женама до 45 године живота, уместо како је тренутно до 43 године. У вези са тим одмах смо покренули поступак ради добијања мишљења Републичке стручне комисије (РСК) за БМПО за подизање старосне границе на 45 година. По добијању одговора од стране РСК за БМПО, Републички фонд ће извршити измену Правилника који регулише права осигураних лица на вантелесну оплодњу, а самим тим и дефинише године живота жене. Предлог измене Правилника ће се доставити Министарству здравља на даљу надлежност, а по усвајању Правилника и објављивању у Службеном гласнику, Правилник ступа на снагу и жене до 45. године могу ући у ВТО процедуру” кажу за Нова.рс у РФЗО-у.

Међутим, чланови РСК Министарства здравља су очигледно већ на одмору, јер из непознатог разлога, готово три месеца на шаљу одговор о померању старосне границе.

“Плашим се да ће струка дати негативно мишљење по овом питању, из разлога што не постоје шансе да жена од 44 године уз вантелесну оплодњу добије бебу. То се још нигде није десило. Постоји шанса да дође до зачећа и да изнесе трудноћу ако је природним путем зачела. Мислим да је грешка Фонда што нису консултовали струку пре него што су донели ову одлуку. Да би жене могле да уђу у ову процедуру потребно је да у Министарству здравља буде званично промењено упутство за вантелесну оплодњу, али то се још није десило” каже за Нова.рс Сандра Јовановић, председница удружења „Шанса за родитељство“.

Да иронија и апсурд буду већи, жене које живе у Војводини, а имају преко 43 године, не морају да чекају овај Правилник. Оне наиме још од 2020. могу да улазе у процес ВТО до 45. године, али о трошку АП Војводина. Покрајински секретаријат за здравство донео је овај Правилник још пре две године. Промене у одлуци Покрајинске скупштине односиле су се на парове који немају ниједно дете, живе на територији АП Војводина, а обухватале су и жене са старосном границом до 45. године.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар