Почетна » СафеЈоурналистс: Све већа забринутост због настојања албанске владе да дискредитује медије и избегне критику

СафеЈоурналистс: Све већа забринутост због настојања албанске владе да дискредитује медије и избегне критику

од Жиг Инфо
0 коментар

СафеЈоурналистс мрежа све је забринутија због растућег тренда у Албанији да владини званичници окривљују медије за наводну штету имиџа државе уместо да се баве новинарским истраживањима. Овај приступ често укључује одбацивање легитимних питања, дискредитацију новинара и употребу запаљивог језика који подрива суштинску улогу медија у демократском друштву.

Недавни примери који илуструју овај тренд:

Дана 28. августа 2024. године, током конференције за штампу, заменица премијера Белинда Баллуку одбацила је питања о безбедности луке Драч у вези са извозом опасног отпада, оптужујући новинара Ермала Ризаја за политичку пристрасност и унапред припремљена питања и одвратила пажњу нападом на власништво над тим медијем.
Министарство за инфраструктуру и енергетику и Министарство животне средине и туризма објавили су 24. августа 2024. заједничко саопштење у којем оптужују медије за фабриковање извештаја о извозу опасног отпада, сугеришући да су то били напори да се нашкоди угледу владе.
У јуну 2024, премијер Еди Рама је критиковао истраживачки прилог медија Раи 3, назвавши га неоснованим нападом на имиџ Албаније, и таргетирао „Сири ТВ“ због поновног емитовања прилога, оптужујући ту кућу за ширење дезинформација. Он је такође означио одређене медије као „канализационе медије“, додатно дискредитујући њихов рад.

Чини се да су ови инциденти део ширег наратива којим се одбија критика, дискредитују медији и ограничава јавни надзор владиних акција. Овај наратив не само да одвраћа од решавања питања од јавног значаја, већ и обесхрабрује да ће владини званичници да се понашају транспарентно и одговорно. СафеЈоурналистс мрежа све више је узнемирена растућим трендом у Албанији где владини званичници окривљују новинаре за наводно оштећен имиџ земље уместо да се ради на доброј сарадњи са медијима.

СафеЈоурналистс мрежа позива албанску владу да прекине нападе на медије и да комуницира тако да се поштује њихова улога чувара демократије. Новинарима се мора дозволити да обављају своје дужности без страха од застрашивања или цензуре и да се осигура да јавност остане добро информисана и да они на власти буду одговорни.

СафеЈоурналистс мрежа наставиће пажљиво да прати ову ситуацију и залаже се за заштиту права новинара и слободе медија у Албанији и шире.

Можда ти се свиди

Оставите коментар