Почетна » Срце: ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК – ФИНАНСИЈСКА НОЋНА МОРА ЗА РОДИТЕЉЕ

Срце: ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК – ФИНАНСИЈСКА НОЋНА МОРА ЗА РОДИТЕЉЕ

од Жиг Инфо
0 коментар

Чини се да је, за родитеље, нова школска година донела старе проблеме. Један од тих проблема су и недовољне могућности за продужени боравак деце испод 12 година. Продужени боравак је постао неопходност за многе родитеље који немају где да оставе децу након наставе, док они раде. Државни боравак је бесплатан, али постоји велика разлика између могућности школа и потреба родитеља.

Недостатак простора, адекватне опреме и наставних средстава, као и недовољан број учитеља, довели су до недовољног броја места за сву децу у продуженом боравку. Оваква последица представља финансијску ноћну мору за родитеље, доводећи их у ситуацију да плаћају приватни боравак за децу, који у Београду кошта између 200 и 500 евра.
Министарство просвете, Град Београд и градске општине, већ у мају месецу – по завршетку уписа првака и изјашњења родитеља – веома су добро упознати са потребом за продуженим боравком у наредне четири године. Недостатак ефективности у раду и комуникацији између Министарства просвете и локалних самоуправа, а пре свега непостојање озбиљне образовне и социјалне политике, сваке године изнова отварају овај проблем. Поред школа у којима не постоји довољно могућности да се уопште организује продужени боравак у довољном обиму, проблем је и у школама у којима се боравак организује али се, због неажурности и небриге Министарства просвете, касни са закључењем уговора са ангажованим учитељима, што одлаже и почетак функционисања продуженог боравка.
Родитељи и деца бивају препуштени себи, што је за родитеље постала, не само финансијски, већ и организациони кошмар. Да би се премостио јаз између интересовања и могућности, потребно је да надлежне институције коначно усмере напоре и потребна средства како би се изашло у сусрет потребама родитеља и деце. Посао Града и државе је да гарантују бесплатан продужени боравак за сву децу а не да од њега праве финансијску ноћну мору за родитеље!

Можда ти се свиди

Оставите коментар