Почетна » На државним јаслама: Политичари у републичким вилама

На државним јаслама: Политичари у републичким вилама

од admin
0 коментар

 

Највиши функционери Владе Србије и председник државе имају право да током вршења својих функција живе у државним вилама, односно резиденцијама, које су углавном налазе на Дедињу, у најелитнијем делу Београда.

Само широко

Бивши председник Томислав Николић, међутим, већ годинама одбија да се исели из виле у Ужичкој 23, која је Уредбом Владе одређена за резиденцију председника Србије. Прича о Томи и вили већ годинама је тема медија, па иако одлуком да остане у поменутој вили крши прописе, Николићу изгледа нико ништа не може.

Он наставља да се користи државним добром у приватне сврхе, годинама након што није више на функцији председника. По свему судећи, Николићу је н адоживотну употребу дата вила од 800 квадрата, у којој живи са супругом Драгицом, иако лускузни стан од 194 квадрата на Новом Београду.

У државној вили на Дедињу са породицом живи и министар одбране Александар Вулин.

Он се у њу уселио 2018. године, таман негде након афере о куповини стана, за коју му је новац у износу од 205.000 евра наводно дала тетка из Канаде његове супруге. Из стана од 107 квадрата купљеног тим парама, за које ни до дан данас није утврђено порекло, преселио се у вилу у Улици Јеврема Грујића на Дедињу, коју су користили и претходни министри одбране Братислав Гашић и Драган Шутановац. Тај нови дом министра одбране три пута је већи од његовог претходног стана, простире се на око 310 квадрата, а има и гаражу од 59 квадрата. У овој вили, како су већ пидсали медији, постоје три спаваће собе, дневна соба, трпезарија, два купатила, тераса и подрумски простор, као и двориште.

Брнабићки Јованкина кућа

Председник Србије Александар Вучић користи вилу Бокељка. Он није желео да се усели у председничку резиденцију у Ужичкој 23 (где живи Томислав Николић), па и даље живи у свом приватном стану на Новом Београду. Ипак, за службене потребе и сусрете са високим страним званицама користи споменуту вилу.

Када је ступила на место премијерке Ана Брнабић није желела да се пресели у вилу у Толстојевој улици, која је намењена за председника Владе. Одлучила је да остане да живи у свом стану, све док “надлежне службе не кажу другачије”. Њена приватна некретнина се такође налази на Дедињу и има површину од 300 квадрата. Изгледа да су надлежне службе у међувремену решиле да Брнабићка пређе у вилу у којој је некада живела Јованка Броз, која се последњих месеци комплетно реновира за њене потребе.

Немају за кирију

Интересантно је и да председници Скупштине Србије Маји Гојковић није дата државна вила, али јој се плаћа кирија за стан у Београду. Она је до 2014. на посао путовала из Новог Сада, да би потом одлучила да изнајмљује стан у Београду. Како су медији писали, она је закупила стан у једној згради на Новом Београду, али није познато да ли је и даље на тој локацији. Што се тиче њене приватне имовине, у њеној имовинској карти наведени су стан од 54 квадрата који је добила у наследство и други од 102 квадрата који је сама купила. Оба се налазе у Новом Саду.

У односу на Гојковићеву, више новца за закуп стана у Београду добија Недељко Тењовић, директор Канцеларије Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином и један од највернијих сарадника Томислава Николића. Њему из републичког буџета у те сврхе, како су навели медији сваког месеца легне на рачун 42.000 динара, а добија и додатних 49.000 динара накнаде трошкова за живот одвојен живот од породице.

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар