Почетна » АЖФ: Стоп мизогинији на нашим универзитетима!

АЖФ: Стоп мизогинији на нашим универзитетима!

од Други Пишу
0 коментар

Аутономни женски фронт испред Зелено-левог фронта упућује подршку чланицама Одбора за родну равноправност Универзитета у Новом Саду проф. др Владислави Гордић Петковић, проф. др Гордани Лалић-Крстин и др Зорани Антонијевић, које су иступиле из овог тела, као и редовној професорки Филозофског факултета Сабини Халупка Решетар, која је претходно поднела оставку на место Проректорке за међународну сарадњу.

Као разлози за овакве поступке истакнути су одсуство адекватне реакције на блокаду Филозофског факултета, игнорисање и омаловажавање професорки и сарадница универзитета, као и изостанак подршке двема деканицама које су стале у одбрану аутономије универзитета. Подсећамо да су проф. др Ивана Живанчевић-Секеруш и проф. др Милица Павков Хрвојевић због тога биле изложене нападима и претњама у таблоидима и на друштвеним мрежама.

АЖФ најоштрије осуђује поступке Ректората који су допринели угрожавању безбедности деканица Филозофског и Природно-математичког факултета, и посебно скреће пажњу јавности на закључак чланица Одбора о урушавању основних вредности слободе и родне равноправности на универзитету. Ова дешавања потврђују шири тренд реакционарних десних политика, као и одбацивања начела родне равноправности.

Недопустиво је овакво поступање у оквирима академске заједнице, нарочито у светлу појачаних напада како на интегритет изборног процеса на универзитетима, тако и на Закон о родној равноправности који гарантује права и остваривање равноправности свих жена у Србији. Мизогинији нема места ни у нашем друштву, ни на нашим универзитетима!

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар