Почетна » „Горко се кајем што сам ушао у СНС“: Исповест васпитача из Ниша о томе како се запошљава у школама

„Горко се кајем што сам ушао у СНС“: Исповест васпитача из Ниша о томе како се запошљава у школама

од Други Пишу
0 коментар

Сукоби више интересних струја, јавна препуцавања, оптуживања, чак и туче – у нишком одбору Српске напредне странке нису никаква новост. Упоредо се, упркос забрани јавним градским функционерима да било шта говоре за Н1, нашој телевизији јављају појединци из СНС-а, који говоре о детаљима како, на пример, начелник Нишавског округа поставља директоре школа и пре конкурса. Један од запослених у Специјалној школи са домом ученика „Бубањ“ Милан Костадиновић решио је да проговори о проблемима који погађају ову школу, а тичу се пре свега руковођења овом установом. У вези са његовим наводима, упућен је позив начелнику округа и директорки Специјалне школе за коментар, али до овог тренутка – одговора нема.

Репортер Н1 подсећа да су се годинама уназад поједини родитељи жалили на однос руководства ове школе према ђацима, али и самим родитељима, због чега је Костадиновић, који је на месту васпитача решио да проговори.

„Ја сам по образовању мастер на Факултету политичких наука, по занимању сам социјални радник, од 2015 сам се запослио и радио у школи као стручни сарадник – социјални радник. Али, 2018. године долази до смене тадашње директорке и убрзо након тога у школи запошљава се једно лице, по занимању социолог, у сарадњи са тадашњим начелником школске управе, а мене решењем склањању на место васпитача“, наводи Костадиновић за Н1.

„Догодило се да је упркос мојим упозорењима да је лице које је дошло на то место нестручно – ипак сви су се оглушили. Схватио сам касније да се ради о страначком кадрирању. И поред образовања, да будем на месту за које сам образован обратио сам се и странци – Српској напредној странци (СНС), по саветима свих мојих ближњих, околине – да ако желим да нешто постигнем у животу, да морам да будем члан, симпатизер и активиста. То и јесам урадио јер више нисам имао други начин да се изборим за правду“, каже Костадиновић.

Преноси да се прво обратио тадашњем начелнику нишавског управног округа што је тада била Драгана Сотировски, и да је то учинио и као представник синдиката и да је покушао да објасни да то није у реду.

Цела школска управа је обавештена и сви су се оглушили. „Апсолутно су сви упознати, знају за случај“, каже.

Објашњава и како је дошао у СНС.

„Био сам позван од стране СНС у месном одбору Ледена стена да дам подршку директорки која ће доћи, уз обећање да ће она решити ситуацију у најбољем интересу деце. Добио сам обећање да ћу бити на том радном месту, али од тренутка ступања на функцију директора школе, ситуација се окренула. Предност су добили страначки подобнији од мене“, додаје.

„Горко се кајем што сам ушао у причу јер се ради уиграној машинерији кадрирања директора“, навео је Костадиновић.

„На везама“ су, како додаје, „увек били функционери из Београда и Ниша. Помиње се, каже, у разговорима много њих, па и извесни господин који је сада начелник нишавског управног округа Бабовић, а директорка је „све време била на вези са тим функционерима“.

„Начелник округа уверава све остале да ће она бити директорка, да за њу треба лобирати, скупљати гласове. У једној прилици смо седели у кафани још два запослена и ја и скупљали потписе ко ће да гласа за актуелну директорку“, објашњава Костадиновић.

На питање репортера Н1 да ли то значи да је начелник округа човек који утиче на постављање директора, одговара:

„Ја сам био сведок разговора где смо ми на телефонској линији били када директорка каже – зове ме Бабовић и потврдио је да ћу бити директорка“, рекао је Костадиновић и додао да се то догађало пре било каквог гласања школског одбора у школи.

„Актуелна директорка са 20 и кусур гласова је постала директор, а за противкандидата је имала неког ко је имао 80 и кусур гласова“, каже.

На питање како му није сметало да у томе учествује, одговара да је мислио да ће коначно остварити свој циљ. „Циљ не бира средства, ако је циљ да будем на том месту и да у фокусу буду деца, ученици“.

„Мислио сам да ћу радити свој посао, све до тренутка док се оваква пракса не уништи, неће нам бити боље јако сам разочаран у систем и у себе“, каже и додаје:

„Унапред сам се одрекао радног места, моја функција би била одржавање статуса кво. Не желим да будем у улози војника који ће одржавати статус кво оваквог система“.

Тврди и да званично у СНС „никада није био по списковима“, али да јесте у месном одбору Ледена стена и да је то учинио „по личном мишљењу да покуша да дође до нечег што је коректно“. „Нажалост, погрешио сам што сам пошао тим путем“.

На констатацију репортера Н1 да ће сви мислити да „овај није успео, па решио да изађе у јавност, каже:

„Може се стећи такав утисак, али понављам мој циљ је стручност, има у школи много људи који имају струку у рукама као и ја, али су спутани, уцењивани. А има и оних који за ситне бенефите подржавају такав начин рада“.

Додаје и да је његов утисак разочарење у функционисање целог система, „пре свега на градском нивоу“.

Он је нагласио и да се свакодневни рад са децом у школи своди на њихово чување и да од васпитно- образовног рада нема ништа јер ни доласком нове директорке није одржано ниједно педагошко веће којим се тај рад уређује. „Све друго је битиње, осим деце“, наводи.

Milan Kostadinović Foto:N1; shutterstock; promo logo

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар