Почетна » Нови оптимизам: БЕЗ ПОМАКА У СЛУЧАЈУ СУСПЕНЗИЈЕ ПРОФЕСОРКЕ СЕНКЕ ЈАНКОВ

Нови оптимизам: БЕЗ ПОМАКА У СЛУЧАЈУ СУСПЕНЗИЈЕ ПРОФЕСОРКЕ СЕНКЕ ЈАНКОВ

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Нови Оптимизам и целокупна јавност овим путем упозоравају да надлежни Зрењанинске гимназије одлажу расправу у процесу поводом суспензије професорке ове школе Сенке Јанков. Истовремено позивамо да се поништи политички мотивисана одлука о суспензији.

Након покретања суспензије професорке социологије у Зрењанинској гимназији, Сенке Јанков, 23.5.2023. ова установа је дала само једно саопштење за јавност у коме је изјавила да до краја правног процеса неће обавештавати јавност нити коментарисати и давати изјаве.

Од тренутка много тога није јасно како у погледу процедура тако и мотива надлежних школе да донесу одлуку о суспензији професорке социологије.

Шта се дешавало? Након давања изјаве у којој није прихватила кривицу, школа је била у обавези да ту изјаву изнесе пред школски одбор који ће је прихватити или одбацити – и тиме ће правна процедура, коју прописује Закон о основама система васпитања и образовања, бити испоштована.

Дана 12.6.2023. председник синдиката у Зрењанинској гимназији и адвокати Сенке Јанков добијају документ којим се заказује расправа у школи, где би се Јанков овога пута усмено изјаснила о својој кривици у присуству адвоката и директора школе.

Дана 13.6.2023. председник синдиката и адвокати добијају други документ којим се обавештава да се заказана расправа одлаже.

Постављамо питање како је расправа уопште могла бити заказана ако школски одбор није одлучивао о писменој изјави запослене, на који начин школа која жели да казни свог запосленог због кршења закона сама не поштује правне процедуре, да ли рад Зрењанинске гимназије уређује закон или директорова самовоља и некомпетентност, да ли произвољно поступање органа школе подразумева да ће част, углед и образ запослених бити произвољно поштовани?

Зрењанинска професорка је суспендована након што је у Зрењанину одржан протест „Зрењанин против насиља“, где је професорка Сенка Јанков одржала говор. Суспензија је уследила јер је професорка социологије окачила плакат „Зрењанин против насиља“ у Гоогле учионицу.

Сматрамо да се ради о притиску на неистомишљенике власти, усмереном против оних који друштвеним ангажовањем слободно износе своје политичке ставове.

„Одлука против професорке Јанков је својеврсна освета због њеног ангажовања и учествовања на протестима против насиља, али и у бројним грађанским акцијама током којих се она залаже за подизање критичке свести код младих и у друштву уопште,” саопштио је Нови Оптимизам.

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар