Почетна » Недељков: Онколошкој пацијенткињи тражили да буде сигуран глас, да би се померила на листи чекања

Недељков: Онколошкој пацијенткињи тражили да буде сигуран глас, да би се померила на листи чекања

од Други Пишу
0 коментар

Говоримо о димензији до које бешчаће иде, описао је он и споменуо истраживање ЦРТА из септембра, које показује како Центри за социјални рад не служе ради пружања заштите онима којима је то потребно, већ да би се ти механизми искористили да се незаштићени уцењују и раде нешто за странку на власти.

„Примамо много позива грађана који не знају шта да раде у тим ситуацијама. Све је више позива инсајдера. Писмом које смо упутили на 1.600 адреса, чиновнике у локалним самоуправама смо на неки начин подсетили шта је њихова улога у друштву. Очигледно то има одјека и људи који још увек брину о томе какав ће им образ бити пред њиховим суграђанима“, казао је.

На питање докле ова ситуација може да оде, када смо током викенда већ имали и примере физичких обрачуна, Недељков одговара да је највећи проблем што институције остају неме.

 

„Превише пута смо очекивали да се РЕМ, Агенција за спречавање корупције, полиција, тужилаштво огласе. Тиме што то не чине, оне доприносе нормализацији стања које је у најмању руку девијантно за друштво које претендује да буде демократско. Некажњавање различитих нивоа кршења закона доприноси да се та понашања понављају. Најочитији пример је фалсификовање потписа грађана – исти људи који су то радили раније, раде и сад, јер нису санкционисани, а то су дела која би могла да носе и затворску казну“, поновио је.

Ако институције ћуте, мало по мало срљамо у бешчашће, казао је он, и поново позвао институције да реагују и помогу грађанима да разумеју шта се дешава.

Недељков је коментарисао све примере неправилности бирачких списака о којима чујемо претходних дана.

„Многе ствари са бирачким списком су очекиване, разумљиве и могу се подвести под домен људске грешке, административне неажурности, великог система који није савршен… Али очекујемо од Министарства државне управе и МУП да објасне оно што смо чули са колегиницом Горданом Сушом (која је преминула, а стигао је позив на гласање) или другим бизарним ситуацијама да су то резултати грешке, а не неко правило“, казао је он.

Он је позвао Министарство државне управе да објаве број бирача на свакој адреси, да бисмо могли да сви да претражимо те податке и видимо има ли одступања од логичности, као и МУП да објави податке о пребивалишту људи који су добили или изгубили пребивалиште по општинама у Србији, у последњих месец и годину дана.

„Оно што нам се јавља је је превише питања грађана који немају одговоре на ситуаије које би требало да буду врло једноставне“, казао је.

Председник имао 14.500 секунди више у медијима од свих опозиционара заједно

Кампања је, каже, почела озбиљним наводима о фалсификовању потписа бирача, а пратила ју је велика диспропорција у медијима.

„Она се продубила у односу на изборе 2022. године. Тада су подаци говорили да кандидати из редова владајуће странке имају значајну предност када је реч о приступу медијима или начину на који медији пишу о њима. У прајм тајму информативног програма 75 одсто је припадало актиерима из власти, у односу на 60 одсто прошле године. И овај пут је један актер, један функционер значајан у кампањи. Ако сте наобавештени које изборе имамо 17. децембра, а пратите само телевизије са националном фреквенцијом, мислићете да имамо председничке изборе. Око 14,500 секунди у медијима председник је сам имао више него сви опозиционари заједно“, изнео је податке.

ЦРТА у овим случајевима не користи термин „функционерска кампања“, већ злоупотреба јавне позиције, функције или јавних ресурса, казао је Недељков.

„Ако не можете да процените да ли вам се обраћа кандидат или јавни функционер и, са друге стране, ако јавни функционер користи свој ауторитет како би својој странци дао предност – то је врло проблематично по демократичност избора“, истакао је.

Није само председник Србије овако поступао, већ и председница Владе, министри у влаеди, државни секретари, директори јавних установа, каже.

„То није новина, али смо утиска да су у овом изборном циклусу све кочнице отказале. Да је све могуће, да се за сваку девијацију каже ‘па шта’. Око 425 милиона евра је од септембра уплаћено на рачуне око 3,5 милиона људи. То је акција која можда јесте активност Владе, али је све пакете представио један човек, који за то није надлежан Уставом, у јеку кампање и тако се послала порука народу да један човек брине о њима. То је све друге актере ставио у неравноправну позицију“, навео је.

Ни у овој кампањи немамо дискусију и дебату о јавним политикама, подсетио је он.

„Немамо дебату о проблемима који тиште грађане, већ једну екстремно персонализовану кампању око човека који чак и није кандидат ни на једним нивоима избора. Тражили смо да то буде забрањено, нисмо добили, јер би се тако озбиљно угрозила стартна позиција једне стране. То је један од налаза наше посматрачке мисије коју ћемо представити за два дана“, казао је он.

Највише брине што тензијама у јавности доприносе изјаве јавних функционера који „изборе представљају као прекретницу“.

„То је околност коју грађане гура под посебан ниво притисака. Ови инциденти, без обзира да ли су се заиста догодили, говоре да је тензија на високом нивоу“, казао је он и позвао све актере да се уздрже од изјава које би могле да доведу до ескалације и угрозе грађане.

Такође је позвао институције да реагују и казао да охрабрују појединци који тамо раде.

Савети за грађане – шта ако вас терају да заокружите странку?

Упитан да да савете грађанима који ће изаћи у недељу на гласање, он им је поручио да барем 24 сата пре почетка избора провере да ли су у бирачком списку.

„То треба да ураде и они који евенетуално неће гласати тог дана, јер на тај начин могу да провере да ли је дошло до промене њиховог пребивалишта. Чујемо да грађани јављају да им је мимо њиховог знања промењено место пребивалишта, а да они ту процедуру нису покренули. Такође, грађани треба да знају да могу да гласају и са личном и са пасошем, позив за гласање није никакав услов“, навео је.

На сајту Министарства државне управе постоји место на коме могу да, уносем ЈМБГ и бројем личне карте или пасоша, могу се уверити у то где гласају.

„Људи који су променили презиме ступањем у брак треба да знају да могу да гласају чак и укоико им се презиме не слаже, док год је ЈМБГ исправан. Такође, бирачи који ће тог дана гласати, а знају да неко од њихових укућана неће гласати, провере да ли се десило да је убележен као да јесте гласао. То могу видети када се потписују“, препоручио је.

Коначно, за оне који гласају под неком врстом притиска, постоји решење, каже Недељков.

„Сви треба да знају да је гласање тајно. И да је кривично дело ако неко угрожава тајност гласања и некога угрожава на тај начин. Ако неко од њих захтева да фотографишу листић на коме су заокружили неку странку, они то могу и да ураде, а онда да заокруже ону странку за коју заиста желе да гласају, а све остале опције прекриже. Гласачки листић ће бити важећи, они ће гласати за онога за који желе, а заштитити се од излагања даљем притиску“, објаснио је он.

Foto Nova.rs/Vesna Lalić

Н1 Београд

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар