Почетна » Нови оптимизам: Одржана трибина у Горњем Милановцу „Правда за политику”

Нови оптимизам: Одржана трибина у Горњем Милановцу „Правда за политику”

од Жиг Инфо
0 коментар

Трибина недељника ВРЕМЕ, „Правда за политику“, одржана у Горњем Милановцу, бавила се питањима схватања и доживљавања политике у Србији. На панелу су говорили:

Мирослав Алексић, народни посланик, председник НПС, Бранко Миљуш, народни посланик ССП, Бранислав Грубачки, посланик у скупштини АП Војводина испред ЗЛФ и активиста, Дамир Аговић, УЗИНАТ, Павле Цицварић, студент.
Модератор Овом друштву је потребан Нови договор, закључио је Грубачки.
био је Недим Сејдиновић, новинар недељника Време. На питања као што су:
Има ли политике у Србији?
Ко је и како народу огадио политику?
Ко се и зашто боји политике?
Политика – занат или хоби?
Зашто је политика постала ружна реч?

Панелисти су говорили, подсећајући све присутне, као и оне који су гледали пренос на Фејсбуку, да је све политика, те да је њено изопштавање из живота грађана потпуно немогуће.

Политика се у друштву приказује и доживљава као нешто токсично, погано, недостојно поштених и пристојних људи, погубно по државу и народ. У то име из године у годину грађани незадовољни актуалним режимом траже алтернативне моделе политичког живота какви не постоје нигде у савременом свету и, што је још горе, доказано нису у стању остварити позитивне резултате. Речју – проверени политички алати и процедуре покушавају се заменити адреналинским иступима, теоријама завере, испразним популизмом или елитизмом, удруживањима која су сама себи сврха и сличним предполитичким активностима.

Како смо до овде стигли? И ко је грађанима огадио политику? Због чега априори одбацују странке и њихово деловање? Коначно и најважније – како политику поново вратити у друштво на место које јој припада?

 

У уводној речи, модератор трибине, Недим Сејдимовић, истакао је, поред важности теме, освешћивање јавног мњења о томе да политика није нешто чега се треба гадити и да је можда такво мишљење управо креирано од стране оних, који желе да грађани тако размишљају. Треба освестити чињеницу да је без политике и политичких странака немогуће постићи било какву промену. Подсетио је на догађај који се одигра у Новом Саду студентима, након чега оправдано постоји бојазан, јер ако се то десило у студентском парламенту, шта би се могло десити ако ова власт изгуби на следећим изборима? Испред групе грађана УЗИНАТ, говорио је Дамир Аговић, рекавши да није ни помишљао да ће се бавити политиком, шта више, волео би да то и даље не ради, али да сматра да је заправо сваки грађански активизам неминовно политика. Политика је и када се бориш за парк и против рупе на путу, сарадња између странака и групе грађана мора да постоји. Представник студената, Павле Цицверић, говорио је о томе како је у овом тренутку лопта кривице пребачена на неки начин на Европску унију. Скинута је одговорност са власти, која је исте те системе увела у нашу земљу. Значи, није крив Рио Тинто јер хоће да експлоатише литијум, ко је довео ту компанију и дао јој могућност? Истакао је Цицварић. Бранко Миљуш је приметио колико неповерење влада међу свим грађанима и како је страх, који је завладао, једна трагична слика друштва. кКључна ствар је да односи међу људима буду искрени и да сви слободно говоримо оно што мислимо, а да је заједнички циљ свих, промена овог режима. Убеђен сам да у Србији има много више људи који желе да живе нормално- закључио је Миљуш. Мирослав Алексић је истакао да су у сваком локалу битни људи од интегритета. Посланик би требало да за своје поступке одговара грађанима, а не шефу партије. Још од времена када су политичке партије олако прихватиле убиство Зорана Ђинђића, до сада се ништа није променило. Кроз Нови Оптимизам покушао сам да одржим вредности које су одувек биле важне за демократско друштво, то радим и данас. Сматрам да је овом друштву потребан нови договор- закључио је Бранислав Грубачки, Посланик у Скупштини АП Војводина испред ЗЛФ-а и активиста, истичући да кроз политичко ангажовање наставља деловање.

Трибина је одржана уз подршку покрета Нови Оптимизам, у препуној сали покрета УЗИНАТ, уз активно учешће грађана Горњег Милановца.

Можда ти се свиди

Оставите коментар