Почетна » Ко је из редова опозиције гласао за неповерење Гашићу

Ко је из редова опозиције гласао за неповерење Гашићу

од Други Пишу
0 коментар

Скупштина Србије у среду није изгласала смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, на шта је позвао 61 посланик парламентарне опозиције.

Наиме, они су иницирали седницу, са дневним редом који је подразумевао извештај РЕМ о извештавању медија од октобра 2022. до краја марта 2023, с посебним освртом о случајевима насиља у телевизијским програмима, друга тачка је Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора за утврђивање чињеница и околности које су довеле до два масовна убиства почетком маја и „ради утврђивања пропуста у вршењу надлежности и предузимању одговарајућих радњи, утврђивања одговорности надлежних лица и предлагања мера“ и трећа тачка – предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

За неповерење Гашићу гласало је 37 посланика, против је било 148, а седам од 192 присутна посланика није гласало.

Отворени парламент је објавио списак свих оних који су гласали за смену Гашића:

Од оних који нису чланови ниједне посланичке групе гласали су Енис Имамовић, Селма Кучевић и Милош Парандиловић, из посланичке групе Двери-Патриотски блок Радмила Васић, Иван Костић и Бошко Обрадовић, из Демократске странке Зоран Лутовац, Татјана Манојловић, Ксенија Марковић и Ненад Митровић, од укупно 10 посланика који су подржали захтев.

Од самосталних посланика који су подржали захтев, нису гласали Александар Оленик и Александар Јерковић.

За смену Гашића гласали су и Ђорђе Павићевић, Биљана Ђорђевић, Роберт Козма и Радомир Лазовић из Зелено-левог клуба, као и Небојша Зеленовић, Александар Јовановић Ћута, Јелена Калајџић, Ђорђе Микетић, Никола Нешић, Миланка Николић и Небојша Цакић из Морамо-Заједно.

Лазовић је за Н1 казао да су сви њихови посланици данима учествовали на седници, а да је Јелена Јеринић на дан гласања била одсутна јер је отишла на Европски форум за подршку породици.

Из НАДА-Нови ДСС-ПОКС, која није потписала захтев за смену Гашића, једино је за неповерење Гашићу гласао Верољуб Стевановић.

Из Народне странке су гласали Мирослав Алексић, Стефан Јовановић, Марина Липовац Танасковић, Борислав Новаковић, Славица Радовановић и Ђорђе Станковић (од 12 оних који су потписали захтев).

Такође, за смену министра Гашића гласали су и Натан Албахари, Жељко Веселиновић, Јанко Веселиновић, Данијела Грујић, Јелена Милошевић, Владимир Обрадовић, Татјана Пашић, Борко Стефановић и Мариника Тепић из клуба Уједињени (од укупно 15 који су подржали захтев).

Шесторо опозиционих посланика је присуствовало гласању, али није хтело да се изјасни.

У међувремену су представници коалиције на власти у више наврата бранили министра Гашића, а премијерка Ана Брнабић је изјавила да министар полиције Братислав Гашић ништа није погрешио, „није одговоран ни посредно ни непосредно, ни директно ни индиректно“ за масовна убиства која су се почетком маја догодила у Србији.

„Све што је могла полиција да уради, урадила је. Десило нам се“, рекла је она и поновила да систем није заказао.

Foto Rts2

Г.В.   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар