Почетна » ЗлФ: Позивамо на одбацивање Шапићеве иницијативе за подизање споменика Дражи Михаиловићу

ЗлФ: Позивамо на одбацивање Шапићеве иницијативе за подизање споменика Дражи Михаиловићу

од Други Пишу
0 коментар

Позивамо све одборничке групе да јавно одбаце иницијативу за подизање споменика Драгољубу Михаиловићу коју је актуелни градоначелник Београда поднео Комисији за споменике и називе улица и тргова. Ова иницијатива је још један пример насиља над јавним простором нашег града и историјом наше земље. Не постоји ни један историјски, културни, ни национални разлог подизања оваквог споменика, осим распиривања подела у друштву и провоцирања суседних народа.

“Позивамо све одборничке групе да јавно одбаце ову иницијативу. Драгољуб Михаиловић је изузетно спорна историјска личност, а војни покрет којим је командовао је на основу историјских чињеница, од новембра 1941. године, до краја рата, суделовао у борбама против антифашистичких устаника и у низу документованих примера непосредно колаборирао са нацистичким окупатором. Чак и када не би био лично одговоран за низ стравичних злочина које су четничке снаге починиле над антифашистичким покретом у Србији и над цивилним становништвом, посебно муслиманским, Драгољуб Михаиловић није историјска личност која је на било који начин задужила наше друштво да би му се оно одужило подизањем јавног споменика”, каже Бранислав Димитријевић, градски одборник.

“Још једном Шапић своју неспособност маскира кроз покушаје стварања нових сукоба и подела. Једини разлог за овакву иницијативу је очигледно лично такмичења Александра Шапића за награду највећег радикала међу радикалима”, изјавила је шефица одборничке групе Наталија Стојменовић.

Зелено-леви фонт одлучно је против свих манифестација историјског ревизионизма, а нарочито када оне долазе са позиција власти која оваквом политиком манипулације и раздора. Оваквим иницијативама власт жели да сакрије виталне проблеме овог друштва, док своју неспособност маскира кроз покушај изазивања сукоба. Зато предлажемо члановима Комисије за споменике, без обзира да ли припадају владајућој коалицији или опозицији, да покажу дигнитет и одбаце овај предлог као неоснован и штетан.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар