Почетна » Не свирају како шеф каже

Не свирају како шеф каже

од admin
0 коментар

Тек десетак посланика у Скупштини Србије говори мимо ставова својих партија

ПОСЛАНИЦИ који у Скупштини Србије понекад дигну глас против ставова своје партије могу се избројати на прсте обе руке. Слободу да говоре оно што мисле углавном имају парламентарци са дугим стажом, успешним каријерама или јаким леђима у странкама чије дресове носе.

Хармонију у власти обично, с времена на време, поквари Бранко Ружић из СПС. Због његових критика рада Владе севале су варнице на релацији „напредњаци – социјалисти“. Недавно је у парламенту, без рукавица, постављајући питаље министру привреде Жељку Сертићу о продаји „Авала филма“ говорио и Срђан Драгојевић.

– За ког се тајкуна, да би постао још богатији, намешта овај невероватно профитабилан посао. Прекините ову продају одмах – рекао је Драгојевић. – Од Министарства културе стално добијам одговор да нису надлежни за оно што питам.

Парламентарац је додао да у стилу театра апсурда Бекета и Јонеска себи личи на грађанина који иде од шалтера до шалтера тражећи ко је надлежан. И стари социјалиста Милутин Мркоњић држи се оне „што на ум, то на друм“.

Једноличне и унапред припремљене дискусије понекад прекину и Владимир Ђукановић и Марјан Ристичевић из посланичког клуба СНС. Због деценијског стажа у ДС, Драгољуб Мићуновић годинама не слуша „диригенте“ а неколико пута је чак био и против закона које је доносила влада у којој су биле демократе.

ДВОЈАЦИ у ранијим сазивима било је посланика који су контрирали својим партијама. Међу њима су „двојац“ Весна Пешић и Жарко Кораћ који су, мимо става ЛДП у чијем су клубу тада били, гласали против Закона о информисању.

Из колосека ДС понекад искочи и шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић. Како нам је рекао „проблем је у самим посланицима који често себе цензуришу и гуше своју аутономију, али и странкама које такве ствари оштро санкционишу“.

– У ДС тако нечег није било, а и када је покушавано није било делотворно, јер свако има право на своје мишљење и став, наравно у оквирима страначке политике. Када сте на власти то је очигледно велики проблем, па посланици владајућих странка углавном читају саставе као да су у школи – каже Стефановић.

Посланик из редова Нове Србије Драган Јовановић често у посланичким питањима указује Влади на нерешене проблеме. И шеф клуба СВМ Балинт Пастор познат је по томе да понекад критикује Владу.

С. С. Р. – Д. М.      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар