Почетна » Изградња блока Б3 ТЕ „Костолац“ због кинеског партнера касни више од 15 месеци, штета за Србију близу 200 милиона евра

Изградња блока Б3 ТЕ „Костолац“ због кинеског партнера касни више од 15 месеци, штета за Србију близу 200 милиона евра

од Жиг Инфо
0 коментар

Због кашњења на изградњи и пуштању у рад блока Б3 ТЕ „Костолац“, који је према последњем анексу 12 са кинеским партнером ЦМЕЦ, требало да буде завршен пре више од 15 месеци, Србија је пропустила прилику да произведе 3000 ГWх. Ако би се у обзир узеле чак и само минималне цене од 50 €/МWх, а оне износе и до 72 €/МWх, штета причињена држави Србији због овог кашњења у реализацији пројекта је од 150.000.000 до 210.000.000 евра.

Министарка енергетике и рударства Дубравке Ђедовић Хандановић, после састанка са председником кинеског ЦМЕЦ, добила је само захвалницу кинеског партнера на досадашњој реализацији пројекта, али није одговорила на питање да ли ће кинеска компанија сносити последице због штете начињене држави. Због свега наведеног Србија центар поставља следећа питања министарки Ђедовић Хандановић:

1. Због чега блок Б3 није на мрежи, а требало је да буде пре више од 15 месеци?

2. Да ли ће кинески партнер држави Србији да надокнади штету за оволико кашњење у реализацији пројекта?

3. Због чега се одустало од првоуговореног рока реализације од три године, када се зна да је изградња почела још новембра 2017. године, а уговор склопљен марта 2013. године? Блок исте снаге за ТЕ „Станари“ изграђен је за само три и по године, а наш блок није завршен ни после седам!

4. Да ли сте и шта предузели да би овим поводом интерес државе Србије адекватно био заштићен?

5. Шта се то дешавало, а са чим јавност Србије није упозната, од 26.6.2023. године, када је истекао последњи анекс 12 предметног пројекта, па до данас? На бази којег уговора/анекса су се одвијале активности, јер основа за нови анекс апсолутно није било?

Србија центар захтева да јавност Србије буде упозната са правим стањем у енергетском систему пред надолезећу зимску сезону, када је сваки дан битан. Ако се узме у обзир катастрофално стање у ЕПС-у, као и у преносном систему Електромрежа Србије, о чему је Одбор за енергетику Србија центра више пута упозоравао јавност, једини рационалан потез који очекујемо јесте оставка министарке енергетике и рударства Дубравке Ђедовић Хандановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар