Почетна » НМЗ: Председници и савети месних заједница на Вождовцу се постављају без одржавања избора

НМЗ: Председници и савети месних заједница на Вождовцу се постављају без одржавања избора

од Други Пишу
0 коментар

У фебруару ове године су промењени председник и чланови савета месне заједнице “Раковица село” на општини Вождовац у Београду без одржавања избора за савете месних заједница. На општини Вождовац постоји 25 месних заједница којима управљају савети и председници месних заједница.

Према Одлуци о образовању и утврђивању подручја месних заједница на територији општине Вождовац чланове савета, председника и заменика председника месне заједнице бира Скупштина општине Вождовац из реда грађана са територије те месне заједнице. Овакав начин одабира председника и чланова савета месних заједница је противзаконит и противуставан јер су грађани ти који дају суверенитет. Самим тим одборници скупштине општине које су грађани изабрали на изборима не могу да бирају председнике и чланове савета месних заједница већ то могу само грађани на изборима за савете месних заједница.

Избори за савете месних заједница на Вождовцу, али и на другим градским општинама се не одржавају годинама. Уместо одржавања избора за савете месних заједница на општини Вождовац се мења решење о избору савета месних заједница које је од 2016. када је донето, мењано 31 пут до сада. Овим решењем се председници месних заједница постављају по партијској основи из редова владајуће странке. Тако је у новембру 2017. на место председнице месне заједнице “Тешића купатило” постављена Милијана Барзиловић која је одборница Скупштине општине Вождовац у актуелном сазиву, а са изборне листе “Александар Вучић – За нашу децу”.

Ово решење о избору савета месних заједница општине Вождовац као и његове бројне измене је потписао истакнути члан СНС-а Александар Мирковић који је члан Привременог органа Града Београда, председник одборничке групе СНС-а у Скупштини града Београда у претходном сазиву и народни посланик. У време када је донето ово решење Александар Мирковић је био Председник Скупштине општине Вождовац.

Милијана Барзиловић није једина председница месне заједнице постављена по партијској основи. Подсећамо да је заменица Председника Скупштине општине Вождовац, Бисера Пејчић у фебруару 2022. постављена за в.д. председницу месне заједнице “Сава” у блоку 45 на Новом Београду. Бисера Пејчић је на локалним изборима одржаним у јуну 2020. године била 3. на изборној листи ”Александар Шапић – Победа за Вождовац”. Тадашњи носилац листе Александар Шапић је данас Председник Привременог органа Града Београда у коме је члан Александар Мирковић. Бисера Пејчић је постављена да води месну заједницу на Новом Београду иако као одборница и заменица Председника Скупштине општине Вождовац има пребивалиште на Вождовцу, а као председница месне заједнице треба да има пребивалиште на Новом Београду на територији месне заједнице коју води.

Уместо што се председници месних заједница постављају по партијској основи, грађане месних заједница треба да заступају њихови легитимно изабрани представници. Зато су неопходни слободни избори за савете месних заједница.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар