Почетна » Јеремић за Блумберг Адриа: Сузбијање корупције је најважније за успешну економију

Јеремић за Блумберг Адриа: Сузбијање корупције је најважније за успешну економију

од Други Пишу
0 коментар

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је данас да је најважнија тачка економског програма Народне странке сузбијање корупције, јер то чини 90 одсто сваког успешног економског програма, а преосталих 10 одсто може да буде либерална, социјална или нека друга „стратешка прича“.

„Након обрачуна с корупцијом неопходно је повратити суверенитет над финансијским сектором у Србији, јер ко контролише финансије, тај контролише земљу. Ми данас имамо искључиво стране банке у Србији. Дакле, потребно је за почетак основати Државну развојну банку, која би се концентрисала на домаћу привреду и помогла да се формирају домаће, српске банке“, рекао је Јеремић у интервјуу за Блумберг Адриа.

„Неопходно је и хитно престати са задуживањем у страној валути јер ћемо у супротном оставити будуће генерације у дужничком ропству“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао и да се мора сузбити инфлација, јер то је нешто што „убија грађане“.

„То свако осећа на својој кожи сваког дана када оде у супермаркет. Један од првих корака за сузбијање инфлације је смањење ПДВ-а на основне животне намирнице са 10 одсто на један одсто. Друга ствар је ограничити трговинске марже, односно марже трговинским ланцима. Данас су српски производи јефтинији у окружењу него у Србији због неограничених трговачких маржи. Трећа ствар је укидање акциза на струју и значајно смањење акцизе на гориво. Струја и гориво су два инпута који после имају ефекте све друго у смислу раста цена“, рекао је Јеремић.

Упитан о пореској политици, Јеремић је одговорио да би хитно требало смањити порезе малим и средњим домаћим предузећима, јер данас је домаћи привредник загушен огромним оптерећењима, порезима и доприносима, која му онемогућавају да ради посао и расте.

„То је један од главних разлога зашто имамо толико велику сиву економију. Требало би увести и порез на луксуз јер ми имамо толики број нових скупих аутомобила, имамо људе који су власници јахти, чак и авиона. Није адекватно опорезован тај део луксузног простора који ужива само један број грађана Србије, а треба и изменити пореску политику у смислу кладионица и игара на срећу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за забрану продаје Телекома и ЕПС-а и других јавних предузећа, као и за департизацију и професионализацију јавних предузећа, јер се без тога ништа не може постићи.

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ рекао је да је једна од тачака програма Народне странке увођење Државног ревизорског суда при Специјалном суду и да би тај суд морао у року од годину дана да доноси пресуде за проневеру државног новца.

„То би доста помогло борби против корупције јер иначе оптужбе за корупцију завршавају негде у меандрима српског правосуђа, трају годинама, и многи се никада и не заврше“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар