Почетна » БИРН: Београд плаћао одбрану званичника оптужених за корупцију на Косову

БИРН: Београд плаћао одбрану званичника оптужених за корупцију на Косову

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије финансирала је адвокате који су бранили званичнике оптужене за корупцију пред косовским судовима, пише БИРН.

У најмање два судска поступка у 2021. години, Влада Србије је из буџета финансирала одбрану оптужених за корупцију, објавио је БИРН.

Документи до којих је БИРН дошао путем захтева за приступ јавним документима у општини Лепосавић показују процедуру и износ средстава које су власти Србије намениле за одбрану ових људи.

Како се додаје, Канцеларија Владе Србије за Косово није одговорила на захтев БИРН-а за коментар, до тренутка објављивања.

Документи показују да је пет адвоката – три Албанца и два Србина – примило средства од Владе Србије за одбрану косовских Срба оптужених за корупцију.

Адвокат из Митровице Шићири Сиља је у писаном одговору за БИРН казао да му се у јулу 2021. године јавила Јелица Бараћ, која је била оптужена за злоупотребу службеног положаја у општини Лепосавић.

Документи показују да је месецима након тога Влада Србије издала рачун од 69.000 српских динара (око 590 евра, према садашњем курсу) за покривање Сиљиних услуга, пише БИРН.

„Није ми познато да ли су та средства надокнађена окривљеној, јер ме то није интересовало, јер сам примио уплату од тужене“, навео је Сиља у свом писаном одговору.

Бараћ је, пише БИРН, у међувремену преминула.

Асдрен Хоџа, други адвокат, према списима, примио је 94.500 српских динара (805 евра) у три пронађена рачуна. Он је одбио да коментарише.

Међу документима који су пронађени у Хоџином досијеу била је и одлука директора Канцеларије за Косово у Влади Србије Петра Петковића да ангажује косовске адвокате, док је рачуне потписао Зоран Тодић, начелник општине Лепосавић, тела које је на Косову познато као паралелна структура коју контролише Србија, пише БИРН.

Како се наводи, на документима се налази лого паралелних институција испод натписа „Република Србија – Аутономна Покрајина Косово и Метохија“.

Његов досије показује да су рачуни предати у централној косовској општини Грачаница, а затим послати у Лепосавић, где су архивирани.

Хоџа је обезбедио правно заступање окривљеног оптуженог да је део групе припадника косовске полиције етничких Албанаца и етничких Срба оптужених за кријумчарење. Суђење је у току у Основном суду у Приштини.

Други адвокат са којим је БИРН контактирао, Фарук Кореница, рекао је да није упознат да средства за његовог оптуженог стижу од Владе Србије.

„Оно што ме брига је договор… и да ми новац дође на рачун. Није ме брига да ли оптужени узима новац од свог оца, ујака или од Владе Србије“, рекао је Кореница.

Foto: Shutterstock

БИРН/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар