Почетна » Сутра почиње редовно заседање Скупштине: Прва на реду – „литијумска седница“

Сутра почиње редовно заседање Скупштине: Прва на реду – „литијумска седница“

од Други Пишу
0 коментар

Редовно јесење заседање Скупштине Србије почиње сутра седницом на чијем је дневном реду предлог измена Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим се тражи забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде руде бора и литијума.

Закон је потписало 86 посланика Еколошког устанка, групе Народни покрет Србије-Ново лице Србије, групе Ми снага народа – проф. др Брнаимир Несторовић, колиције НАДА, МИ – Глас из народа, Србија центар, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана и самостални посланици Ана Орег, Шаип Камбери и Ахмендин Шкријељ.

У предлогу се наводи да се не могу продужити одобрења за извођење примењених геолошких истраживања литијума и бора, која су важећа на дан ступања измењеног закона.

Како се наводи у образложењу, руда која би се вадила – јадарит, након уситњавања третирала би се концентрованом сумпорном киселином на температури од 250 степени, што уједно чини и најризичнији део у поступку експлоаације литијума из јадарита, јер је неопходно обезбедити велику количину воде и енергије.

Наводи се да ће пара агресивних киселина које ће се користити за екстракцију литијума и његово превођење у литијум карбонат отпаравати у атмосферу и нагризати зелени покривач, а такође и плућа и кожу људи и животиња.

Предлагачи указују и да домет утицаја на загађење ваздуха може бити и виши од десетина километара у зависности од ветра којим ће се разносити опасне материје.

Истиче се да не постоје информације о томе како ће се поступати са отпадним рудничким водама пре него што се упусте у реку Јадар, а да ће се услед изливања реке, загађене воде из Јадра изливати и у плодна поља и расејавати отрове на пољопривредно земљиште.

„Усвајањем предложених измена Закона избећи ће се последице по угрожавање животе средине, угрожавање здравља људи и биљног и животињског света, а који би последично утицала на социјална, економска и демографска питања“, наводи се у анализи ефеката закона.

Седница је требало да буде одржана 30. септембра, током ванредног заседања, али се то није догодило, па је председница Скупштине Ана Бранабић закон ставила на дневни ред редовног заседања.

Власт је оптуживала опозицију да је „појела“ време како закон не би био на дневном реду, док је опозиција наводила да су посланици власти причали на седници три пута више од њих.

Опозиција се у петак састала са мештанима Гоњих Недељица, обишла локације на којима се планира рудник литијума и према речима појединих посланика добила одобрење да заступа њихове интересе на седници која почиње у понедељак.

Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Bora Novaković i Srđan Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар