Почетна » Стефaновић: Огроман дипломатски напор да се спречи улазак Косова у Интерпол

Стефaновић: Огроман дипломатски напор да се спречи улазак Косова у Интерпол

од admin
0 коментар

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се огромна дипломатска активност коју је Србија предузела није дешавала само неколико дана, већ да је то трајало неколико месеци јер се знало да ће Приштина покушати да приступи Интерполу.

Министар полиције истиче да је изузетно важно објаснити људима шта би значило учешће Приштине у Инетерполу, пошто је, каже, било различитих интерпретације у Србији.

„Нажалост, неки наши опозициони политичари су се залагали за то да Приштина уђе у Интерпол – једни зато што би тиме морали да изруче Харадинаја, што је потпуно смешно, јер су га и друге државе чланице Интерпола хапсиле па га нису изручиле, а са друге стране имате ситуацију да би се тиме Приштина боље борила против криминала“, објашњава Стефановић.

Додаје да све што Приштина „треба да уради да би се борила против криминала на КиМ је да заиста то и ураде, а не да постају чланице разних ораганизација“.

„Овде би био простор да се против огромног броја наших полицајаца и војника који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998. и 1999. године подижу Интерполове потернице, да се ти људи прогањају и да се Србији изручујују налози да се ти људи хапсе“, навео је Стефановић.

Поновио је да је Србија преузела огромну дипломатску активност на себе, разговарала са свим партнерским државама и указао на огромну подршку Кине и Русије.

„Видели су да нема довољне подршке, одустали су од кандидатуре и Србија је забележила једну добру дипломатску победу“, напоменуо је министар.

Објаснио је да је Генерална скупштина Интерпола у Пекингу веома важна, јер је на њој донета Резолуција о јасним критеријумима који дефинишу ко може постати члан те организације.

„Пре свега то мора да буде држава која је чланица Уједињених нација“, додао је Стефановић.

Указао је да је Палестина, која је ове године постала чланица, држава поматрач у УН, а да је Косово далеко од тога.

Када је реч о захтеву Приштине за чланство у Унеску, Стефановић каже да Србија улаже напоре да партнерима објасни колико је то погрешно.

„Знам да је наша држава уложила напоре да се објасни нашим партнерима колико је то погрешно. Ако имате одговорну политику према преговорима у Бриселу, онда морате да престанете са сталним притисцима на Србију. Немогуће је да кажете ‘хајде да се договоримо’, а дозволите да Косово уђе у све међународне организације, онда немамо око чега да се договоримо“, рекао је министар.

На питање када ће бити одржани београдски избори, Стефановић је рекао да је могуће да ће бити одржани у децембру, али не искључује могућност да они буду и касније.

„Један од ставова који је Градски одбор СНС-а изнео је да избори могу бити и раније, ми смо желели да покажемо колико се урадило у Београду“, каже Стефановић.

Када је реч о кандидату СНС-а за градоначелника Београда, Стефановић каже да се још нису дошли до имена и презимена кандидата, јер су хтели грађанима да понуде првенствено програм.

„Закон прописује да морате да имате листу и на њој ће се наћи кандидат за градоначелника. То ће бити озбиљан тим људи“, навео је Стефановић.

О наводима о реконструкцији Владе и новим изборима, министар каже да тачно зна из којих кругова те информације долазе, али да они желе да се посвете послу.

„Видим сада судске пресуде које се доносе, нека врста тајкунске синергије која се враћа. Нећу да коментаришем пресуду Мишковићу, сачекајмо да суд донесе одлуку. Београђани, грађани Србије неће дозволити поновни повратак тајкуна, јер ту ништа није било добро за Србију, већ само за тајкуне“, закључио је Стефановић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар