Почетна » Понош: Режим се све више ослања на страну подршку

Понош: Режим се све више ослања на страну подршку

Саопштење за јавност

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Председник Србија центра генерал Здравко Понош изјавио је да је за обустављање пројекта Јадар пресудно расположење јавности.

„Истраживања показују да расте број грађана који се противи копању литијума.

То је најважнији резултат протеста, наступа у Скупштини, али и неуспешне кампање коју води власт. Режим инсистира на рударењу упркос противљењу више од 60 одсто грађана. Ово што ради опозиција и грађани је својеврсна политика обуздавања режима, да они не могу да направе тај корак и да их много боли померање ка том циљу“, рекао је Понош.

„Није реално да се то преломи на неком протесту у Горњим Недељицама, нокаутом, већ упорном борбом на улици, институцијама и у медијима“, додао је Понош и истакао да је подршка грађана СНС-у драстично опала.

„Већу подршку имају од спољних фактора. У држави која је колонија, властима је много важнија подршка споља него од народа, нарочито кад имају тако савршен механизам изборне крађе“.

Коментаришући седницу о литијуму Понош је рекао да је било важно да се та тема покрене у парламенту и да опозиција натера власт да одговара на питања.

„Власт то није урадила озбиљно и одговорно, али је добро да су и њихови гласачи видели њихово незнање и бахатост. Власт је имала циљ да обесмисли Скупштину, самим тим и своје посланике, на исти начин на који је и Влада обесмишљена, увлачећи опозицију у своје блато да би на тај начин Вучић био уздигнут. Они ни њиховима не верују. Ни министарка Ђедовић не ужива поверење њихових људи. Притом је та министарка показала солидно незнање из области којом се бави. Неће на теми литијума Брнабић, Ђедовић, Вучићевић или Небојша Крстић бити уверљивији него Даница Поповић или Борис Беговић“.

Када је реч о потенцијалним изборима Понош је напоменуо да „излазак на изборе под непромењеним условима нема никаквог смисла. Међутим, има смисла тражити изборе са измењеним условима, с обзиром да је власт на претходне изборе изашла са обманом“.

„Изашли су на изборе тврдећи да копања литијума неће бити и да ће бранити Косово. Слагали су једно и друго и још покрали изборе и онда наставили са пројектом Јадар. Због тога су збрзали и београдске изборе. Да није било тих избора, данас не би литијум био на столу“, рекао је председник Србија центра и истакао да је тема литијума кохезиони фактор унутар опозиције.

„Неће наши односи да оздраве до нивоа на ком су били у децембру. Направљена је штета у јуну када су неке странке изашле на изборе. Литијум је тема која захтева висок ниво одговорности и посвећености, јер се тиче свих људи“.

Одговарајући на питање о даљим корацима опозиције Понош је рекао да је и даље огроман проблем стање у медијима.

„Индикатор тог стања је да амерички амбасадор води заменика помоћника државног секретара за Западни Балкан да даје интервју за Курир, а он сам се оглашава на Пинку. Тужно је да се тако понашају представници државе која је некада за амбасадора у Београду имала великог Џорџа Кенана. Ти медији су део замешатељства, које обезбеђује да Вучић остане на власти, а баш он такав им треба. Таква медијска ситуација даје додатну важност протестима који пробијају медијски мрак, они су супституција за овакакв РТС. Оперишемо у готово немогућим условима. Против себе немамо само однарођени режим већ и интересе моћних држава и подједнако моћних компанија“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар