Почетна » После трудница и породиља, закон оштетио и родитеље болесне деце: Или накнада за боловање или за негу, ОБА НЕ МОЖЕ

После трудница и породиља, закон оштетио и родитеље болесне деце: Или накнада за боловање или за негу, ОБА НЕ МОЖЕ

од admin
0 коментар

После трудница и породиља, против Закона о финансијској подршци устали су и родитељи оболеле деце. Од пре неколико недеља морају да бирају да ли ће користити накнаду за боловање или додатак за негу болесног члана породице. Кажу да је то дискриминација и траже оцену уставности спорног члана Закона.

РТС преноси сведочење Оливере Јововић, која је мајка трогодишњег дечака који болује од спиналне мишићне атрофије. Због Закона о финансијској подршци породици, морала је да направи избор.

Прича да је пре две недеље тражила продужетак боловања и да је дошла у ситуацију да се одрекне права на негу и помоћ.

– Да ли то што је код куће, где чува дете, значи да њему не требају додатна средства, помагала, суплементи, терапија – упитала је Јововићева.

Спорна одредба односи се на родитеље деце са одређеним сметњама у развоју, здравственим и психофизичким, узраста до пет година.

Потписници иницијативе тврде да спорни члан није у складу са Уставом, али и да дискриминише и децу и родитеље.

Ивана Бадњаревић, председница Националне организације за ретке блести Србије (НОРБС), каже да се оваквим законом родитељу или ускраћују права на рад, одсуство за негу и право на зараду, или се детету ускраћује његово право.

– Сматрамо да је оваква одредба дискриминаторна – оцењује Бадњаревићева.

Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије, сматра да оваква одредба није у складу са декларативном одлуком Владе да ће подржати породицу, и да ће финансијска подршка бити адекватна.

Поручује да не треба штедети на најрањивијима, најслабијима, најсиромашнијима и онима којима је потребна помоћ.

Потписану иницијативу предали су Уставном суду Србије. Очекују да спорни члан буде проглашен неуставним и стављен ван снаге.

РТС/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар