Почетна » „Алексин закон“ неће бити усвојен

„Алексин закон“ неће бити усвојен

од admin
0 коментар

Драгана Јанковић, мајка Алексе Јанковића је у интервјуу за Недељник говорила о разлозима неусвајања закона против вршњачког насиља

Драгана Јанковић, мајка Алексе Јанковић, који је страдао због вршњачког насиља рекла је у интервјуу за Недељник да „Алексин закон“, на чијем доношењу се последње три године пуно радило, ипак неће бити усвојен.

„‘Алексин закон’ неће бити усвојен и то смо у више наврата до сада рекли, пре свега из обавезе према великом броју родитеља, просветних радника, деце-ученика и свих осталих који су га подржали и још га подржавају јер су препознали да у својим најбитнијим деловима подједнако узима одговорност родитеља, просветних радника и деце, при чему и даље сматрамо да би битно поправио стање ствари и смањио овај проблем“, рекла је она.

„Један од разлога што „Алексин закон“ не може бити усвојен је, како су нам рекли, да није у складу са европским конвенцијама о правима детета, тј. да би строжим казнама према детету-ученику које врши насиље у школи, оно било изопштено из друштва односно средине. Парадокс је да су кључни делови „Алексиног закона“ преформулисани управо из земаља које су творци ових конвенција и где су чак и строжи. Делови „Алексиног закона“ фактички јесу ушли у нови закон о основама васпитања и образовања, али две најбитније ставке, строже казне према ученицима који врше насиље у школама али и одговорнима у школи који не реагују или неправовремено реагују или заташкавају насиље у школи, нису“, додала је Драгана Јанковић.

Недељник.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар