Почетна » Апотеке упозоравају: Обуставићемо издавање лекова на рецепт

Апотеке упозоравају: Обуставићемо издавање лекова на рецепт

од Други Пишу
0 коментар

Милијарде динара Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО), односно држава Србија, дугује апотекама, домовима здравља, болницама, за набавку лекова, медицинска помагала, тендере, а ако ускоро не исплате сав тај новац, неће више бити издавања на рецепт, све ћемо морати да наплаћујемо, револтирано за Нова.рс прича Наташа Б., власница пет апотека, којој држава за рефундацију дугује око 10 милиона динара.

Последња уплата РФЗО-а била је у мају, а тада су установама измирили дуг из фебруара. Међутим грађани се разбољевају свакога дана и дневно се изда на хиљаде рецепата, са којима пацијенти одлазе у апотеку очекујући да лек добију бесплатно. Ипак, набавку тих медикамената неко мора да плати.

“Тај неко смо ми, власници апотека, који се сад задужујемо у банкама, како бисмо успели да платимо све набавке, али и плате за раднике и све остале дажбине које су огромне. РФЗО касни са уплатама за рецепте и за помагала, која смо издали пацијентима и већ платили добављачима, очекујући да ћемо од Фонда добити новац. У јуну динара нисмо видели, а ево већ је крај месеца. Последња уплата била је у мају када су нас исплатили за фебруар. Како да платимо плате запосленима? Од чега да платимо кирије? Порез?” пита Наташа, која је, због страха од инспекција и додатних проблема који је могу задесити због оптужби на рачун Фонда и државе, замолила да остане анонимна.

Добављачи апотекама не толеришу кашњење, они губе рабате, а у уговору са Фондом пише да су дужни да им плаћају на 60 дана.

“Можда би неко могао да пита председника Вучића, кад већ прича о повећњу пензија, хеликоптер парама и како је све у Србији дивно, и да држава има пара, зашто нам не исплате оно што нам дугују?” бесна је Наташа.

Добити одговор од Фонда, истиче она, равно је немогућој мисији.

“Као апотеке немамо никакав контакт са Фондом, не постоји особа која са нама комуницира, која би нам се обратила и објаснила шта се дешава. Фармацеутска комора Србије слала је допис РФЗО-у, у којем су захтевали да знају зашто касне са исплатама и када ћемо добити новац. То је било прошлог месеца, а од тада нисмо чули одговор. Немамо никакве информације, а грађани из дана у дан долазе са рецептима и ми издајемо лекове које смо платили, а не знам више одакле. Новац бацам у бунар, тако се осећам“ каже наша саговорница.

Држава за рецепте и помагала дугује не само приватним, већ и државним апотекама, али и домовима здравља и болницама.

„Проблем је и са велепродајом, јер дугују здравственим установама за тендерску робу, а дугују и фабрикама. Они апсолутно ништа никоме више не плаћају!“ наглашава Наташа.

Дугују новац за март, април, мај, а у питању су милијарде динара за све апотеке.

„Власница сам пет апотека, а две су у два села у Србији и то су мале апотеке, тако да ја немам трошкове као велики ланци. Међутим и мени, која сам ‚мала‘ у овом послу, за рецепте које смо добили, држава дугује више од два милиона месечно, значи око 10 милиона дуга имају само према мени, а можете да замислите колики су онда дугови великих апотекарских ланаца. Договор са Фондом је био да до 10. јуна исплате дуговања за март, а до 10. јула за април. Међутим, још ништа од тога нису платили“ прича власница апотека.

Све озбиљнији финансијски проблем, апотеке регулишу преко кредита.

„Храним десеторо људи и њихове породице. Јуче сам подигла кредит у банци како бих исплатила плате људима. Колегиница има 10 апотека, а у Фонду јој је заробљено 40 милиона динара. Има у нашој земљи доста апотекарских ланаца који су политички отварани, где власници немају везе са фармацијом и они вероватно добијају новац неким сивим путевима. Суштина је што не знамо шта ће бити у наредном периоду, колико ће ово кашњење да траје. Нико нам се не обраћа, нити нам говори како да се организујемо и шта да радимо” каже Наташа.

Ако се овако настави, апотеке ће обуставити издавање лекова на рецепт.

„Плашим се да ако нам ускоро не исплате шта нам дугују, нећемо моћи да издајемо лекове на рецепт. Па кад дође пензионер у апотеку са рецептом, мораћемо да му кажемо да плати, јер нема другог решења. Ако из Фонда одговоре да немају пара, онда се то не уклапа са оним што слушамо сваки дан од председника. Како има новца за младе, за повећање пензија, за ваучере… а нема за лекове? Ми смо тај новац зарадили“ наглашава наша саговорница.

„Председниче, зашто не измирите дуговања према апотекама, домовима здравља, болницама, па онда делите по 100 евра младима, повећавате пензије старима и дајете ваучере за годишње одморе?“ питају апотекари.

Из РФЗО-а на питања Нова.рс о дуговању према апотекама, нису одговорили до закључења овог текста.

Проблем због фискализације

Фармацеутска комора Србије је од априла ове године упозната од стране својих чланова са кашњењем у редовној исплати од стране Републичког фонда за здравствено осигурање, кажу у Комори за Нова.рс.

“Поводом овог проблема комора се обратила РФЗО у априлу и мају. Активно смо укључени у решавање овог проблема и информисани смо да ће до краја овог месеца бити успостављена редовна динамика плаћања, односто исплата фактура за месец март. Сматрамо да су проблеми настали услед примене законских и под законских аката из области фискализације и е-фактуре” кажу у Комори.

Ана Марковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар