Почетна » Амонијак цури на све стране, а грађане нема ко да упозори: Србија добила паре од ЕУ и Кине за СМС аларм, али се он није огласио ни у Панчеву

Амонијак цури на све стране, а грађане нема ко да упозори: Србија добила паре од ЕУ и Кине за СМС аларм, али се он није огласио ни у Панчеву

од Други Пишу
0 коментар

Након што је у панчевачком насељу Топола дошло до изливања амонијака, наметнуло се питање шта се десило са системом телефонског броја 112, који у оваквим сиуацијама треба да на прави начин извести становништво о свим ризицима, али и да убрза адекватно реаговање. Иако се у њега наводно претходне године улагало, а у септембру је и потписан споразум са Кином управо о донацији, систем очито не постоји. Новац је пуне три године давала и Европска унија.

Грађани Панчева ни на који начин нису били упозорени да вреба потенцијална опасност, а количина амонијака која је исцурила, још увек није утврђена.

МУП је 28. септембра саопштио да су министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и амбасадорка Народне Републике Кине у Београду Чен Бо потписали споразум којим ће Кина донирати Србији систем 112 који обједињује хитне службе.

Вулин је рекао да ће потписани споразум омогућити увођење јединственог српског броја 112 који ће, како је тада рекао, „објединити све службе које помажу људима када им је помоћ потребна, скратити брзину реаговања у тим ситуацијама, омогућити да се прецизније одреди локација са кога је позив упућен“.

Новац три године давала и ЕУ

У финансирању овог пројекта учетсвовала је и ЕУ. Они су са милион евра финансирала пројекат од 2019-2021. којим се врше припреме за увођење система 112 у Србији, наводи се на сајту пројекта „ЕУ за ефикасан систем подршке 112 у Републици Србији“.

Пројекат је, између осталог, предвиђао анализу и процену недостатака у области пружања услуга хитне помоц́и грађанима, у домену одговора на катастрофе, као и процене техничких спецификација опреме за овај систем.

Иначе, 112 је број који се позива за хитне случајеве у свим деловима Европске уније и преко њега грађани могу позвати све хитне службе – полицију, хитну помоћ или ватрогасце.

Број 112 је бесплатни европски број за хитне позиве, доступан широм Европе

Број је могуће позвати са фиксних и мобилних телефона како бисте се повезали са хитним службама: хитном помоћи, ватрогасцима или полицијом.

При позивању броја 112, позив прима оператер специјално обучен за рад на овој линији.

У зависности од организације хитних служби на националном нивоу, оператер може лично да обради ваш захтев или да позив преусмери на одговарајућу хитну службу.

СМС за изборе може, за опасност не може

Оно што је узнемирујуће у свему овоме јесте чињеница да је за власт много важнији систем био онај путем којег позивају на гласање или на останак у кући због ковида.

Наиме, грађанима Србије су у протеклом периоду стизали бројни СМС-ови о томе да треба да гласају на изборима до тога да на референдуму о промени Устава треба заокружити ДА.

Још увек су свежа сећања на пандемију короне, када су стизале поруке да се приближавамо сценарију из Италије о масовном умирању од ковида.

20 Панчеваца примљено у болницу

Како је пренео Данас, директор Опште болнице Панчево потврдио је да је у току ноћи због несреће, услед изливања амонијака из ауто-цистерне, било хоспитализовано 20 људи.

Директор Опште болнице Панчево потврдио је за Данас да је у току ноћи због несреће, услед изливања амонијака из ауто-цистерне, било хоспитализовано 20 људи.

У Панчевачкој болници тренутно не лежи ниједан пацијент због тровања амонијаком, рекао је за Данас директор Опште болнице Панчево Слободан Овука.

Андрија Лазаревић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар