Почетна » Директор клинике из Ниша: Не треба нам ордење, већ опрема

Директор клинике из Ниша: Не треба нам ордење, већ опрема

од Други Пишу
0 коментар

Директор Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш Драган Милић изјавио је да лекари, који су месецима радили викендом без новчане надокнаде да би елиминисали листе чекања за операције, моле државу да им не даје никакво ордење, али да им треба опрема.

Додао је да је то нешто што неке друге куће у Србији већ имају и да им је потребно особље и другачији организациони систем.

„Ми смо ‘поклонили’ 24 дана нашим пацијентима и спасили бројне животе оних који би умрли чекајући операцију. Да је то и само један спасен живот, а урадили смо 287 операција за ова наша 24 дана, било је вредно труда јер људски живот нема цену“, рекао је Милић за нови број недељника НИН.

Како је навео, „ви можете новцем да мерите штошта, кило парадајза, флашу сока или кутију цигарета, али да мерите новцем људски живот, то не можете“.

„И ту је основна разлика. То што смо ми поклонили неко време нашим пацијентима није никаква жртва. Да је било напорно, јесте, имали смо додатни физички напор, додатну концентрацију да не бисмо направили грешку. Спасавали смо животе, то је наш посао и сад помињу награду, одликовање. Молимо државу да нам не даје никакво ордење, али нам треба особље, медицинске сестре, лекари…“, рекао је Милић.

О приликама у друштву и здравству, он је навео да у нашој земљи има грађана и те како образованих, вредних и одговорних.

„Проблем је што смо систем вредности изопачили, партократија. Без намере да правим дистинкцију међу било којом партијом, сада када неко добије власт сматра то као плен. Како је могуће да одређујете директоре клиничких центара, болница, јавних предузећа на основу партијске припадности“, запитао је Милић.

Према његовим речима, „ако ту логику променимо, оног тренутка када доведете најбоље да руководе системом, а не припаднике једне, друге или треће политичке опције, ми смо на исправном путу“.

„Дајте да поставимо на врх најбоље и најквалитетније, дајте њима шансу. Зашто дајемо шансу људима за које кажемо – ови су наши, а ови су њихови. Оног тренутка када престане то њихови и наши, можда ћемо имати бољу будућност“, нагласио је Милић.

Костић: С гестом лекара из Ниша лакше се дише, проблеме ипак решавати системски
Доскорашњи председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да се од примера лекара из Ниша, који су у слободне дане радили без финансијске надокнаде како би елиминисали листе чекања пацијаната на операције, „не сме очекивати да постане универзални рецепт за решавање проблема у времену у којем живимо“.

„Верујем да он има смисла само ако остане на нивоу преседана, који нам је ваљда свима отворио очи. Проблеми попут листа чекања и доступности напредне медицинске технологије дугорочно се могу само системски и институционално решавати“, рекао је Костић за нови број недељника Време.

Како је навео, „вишком емпатије и бриге за болеснике здравствени радници треба само допунски да боје време посвећено болесним суграђанима у рутинском раду, уз право да викендом предахну (уколико нису дежурни)“.

„А оно што је важно јесте да су нам колеге из Ниша постојање таквог вишка убедљиво илустровале. Са тим сазнањем ‘лакше се дише’“, рекао је Костић

foto n1

Бета, НИН, Време

Можда ти се свиди

Оставите коментар