Почетна » Нови оптимизам: Право на СЛОБОДУ! 18 година Оптимизма у Београду

Нови оптимизам: Право на СЛОБОДУ! 18 година Оптимизма у Београду

од Други Пишу
0 коментар

У Дорћол Платзу обележен је осамнаести рођендан покрета Нови Оптимизам који се традиционално обележава на Међународни дан људских права када се и уручује признање Повеља „Душан Митровић за Добар пример Новог Оптимизма. Признање другу годину за редом носи име Душана Митровића, једног од оснивача дневног листа Данас. Митровић је својом преданошћу и истрајношћу показао како се треба борити за професионално новинарство, слободу медија и изражавања и демократизацију друштва.

Скупштина Покрета Нови Оптимизам донела је одлуку да додели повељу “Душан Митровић” за Добар пример Новог Оптимизма за 2022. годину удружењу грађана КУДЕС из Ивањице, за прогнану а слободну Нушићијаду.

Драматуршкиња, и једна од лауреаткиња овог признања, Миња Богавац прочитала је своје образложење награде којим је истакла храброст екипе коју воде снажне и мудре жене, додавши како су оне „доказ је да је могуће остати независан, слободан и свој, упркос свему. Остати гласан, кад те ућуткују. Достојанствен, када би да те понизе. Слободан, када си прогнан и најзад – (не и најмање важно!) доследан, у својој мисији, без обзира на препреке, које ти се подмећу на путу и без обзира на све изазове живота и јавног рада, у дубоко подељеном, отетом и заробљеном друштву, какво је наше“.

Зорана Парезановић из КудеС-а примила је признање и захвалила се Оптимизму на дугогодишњој сарадњи и партнерству, поверењу, али и на “новој одговорности на коју нас позивају овом повељом. Она је уједно и прво признање које Прогнана а слободна Нушићијада носи за ове четири године”.

“Награду примамо на месту које је уједно и прво место које је своја врата отворило Прогнаној а слободној Нушићијади 2018. године. У томе је велику заслугу имао Веселин Симоновић, уредник, новинар и активиста благог осмеха и несаломивог духа. Ми смо имали срећу и част да нас Веса увек изнова дочекује са осмехом, и здушно подржава. Пред свима нама је нова солидарност и нова одговорност тај пут морамо и даље прелазити заједно” рекла је Зорана.

Део програма у Дорћол Платзу били су и новинарка Маша Милеуснић која је и водила програм; Дража Петровић, уредник листа Данас; Жељко Бодрожић, председник НУНС-а и уредник Кикиндских; Бранислав Грубачки, оснивач Новог Оптимизма; музички критичар и дугогодишњи пријатељ Оптимизма Пеца Поповић.

На крају догађаја свирао је и легендарни бенд Вампири.

ГРАЂАНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ, ТРИ СЛОБОДЕ

Поводом Међународног дана људских права, Грађанске иницијативе уручиле су признања организацијама за допринос борби за очување „Три слободе“ – слободе удруживања, слободе окупљања и слободе изражавања. Како је истакла Ксенија Никић из Грађанских иницијатива, ове три слободе основ су за остварење било ког другог права.

Признање за допринос борби за слободу изражавања, ове године добила је редакција КРИК-а. У образложењу Грађанских иницијатива, наводи се да су новинари КРИК ово признање заслужили јер „пркосе притисцима, нападима и десетинама тужби оних који су моћ отели за себе, како би темељно извештавали јавност о криминалу и корупцији у нашој земљи“.

Признање за допринос слободи удруживања добио је Покрет за ментално здравље. Ово признање је Покрет добио због „спремности да комуницирају потребе заједнице које се тичу менталног здравља, због конкретних препорука које су предлагали, због подршке коју сваког дана пружају особама за које наша здравствена заштита нема капацитета“.

Признање за допринос слободи окупљања Грађанске иницијативе посветиле су ЕвроПрајду 2022 “јер су упркос притисцима, опструкцијама од стране институција, неизвесности и континуираним нападима, успели да организују ЕуроПриде 2022”.

МРАК У СРБИЈИ БЕЗ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА

Догађај је почео перформансом подршке телевизијама Н1 и Нова С, као и дневном листу Данас. Окупљени су подигли транспаренте на којима је била исписана порука: „Мрак у Србији без слободних медија“, а присутнима су се обратили главни и одговорни уредник портала Нова. рс Михаило Јовићевић и програмски директор Н1 Игор Божић.

„(Мрак је) Црн као џеп новог шефа БИА, или као ЦВ бившег министра информисања, садашњег председника Србије“, рекао је Јовићевић.

„И даље се нешто види у мраку, наше две телевизије и даље раде, има ту још слободних медија, али ако се угасе ове две телевизије, остаће само мали зраци, а бојим се да грађани могу да ослепе ако покушавају да виде само те зраке“, поручио је Божић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар