Почетна » Зашто ми не пада на памет да рађам друго дете у Србији

Зашто ми не пада на памет да рађам друго дете у Србији

од admin
0 коментар

 

Поставља се питање, да ли жене уопште могу да приуште трудноћу уколико, као Милица, не желе да њихов преглед и свеукупно задовољство у овом, не кажу безвезе, другом стању, зависе од тога да ли је њихов доктор у болници или не, да ли је ту можда нека замена, па каква је та замена, нити да ли је медицинска сестра добро расположена или не.

Она је на свом Твитер профилу поделила цене с којима се сусрела док је водила своју трудноћу у једној приватној клиници.

 

Наставила је: „Не волим да узимам себе за пример, али ево на пример ја – одмах сад могу да вам кажем зашто ми друго дете не би пало на памет, из чисто практичне перспективе. Прескупо је. Нешто сам мало превртала по меморији и трошкови почињу буквално од:

Теста – било где између 300 и 700, 800 динара

Позитиван тест – зовем Гишу која ме води (приватно) годинама, каже извади бету, око 1.000

Свака контрола УЗ била је око 1.200

Бактериолошке анализе које се раде бар два пута – хламидија, гонореја, микоплазма, уреаплазма – не сећам се тачно, али не испод 2.500

Крвна слика

Једном месечно месечно + урин и уринокултура, исто рецимо 2.000

Фолну киселину и те ситне трошкове ево нећу рачунати, али од 3. месеца крећу витамини, око 1.500 месечно

ДАБЛ/ТРИПЛ тест, ако се раде, 4.000, или генетски, где је само небо граница (ја сам радила тај)

Експертски УЗ 12.000

Пред одлазак у породилиште крвна група 1.500

Ја сам хтела да радим ТОРЦХ, али био је прескуп, па сам урадила само тоxоплазму, због мачке, око 2.500

Стриет 700

Друге кремице још, нпр, 2 или 3.000

Ово све под условом да је трудноћа потпуно уредна, јер је сваки, али сваки проблем пар хиљада у најави – ја сам имала једно крварење у првом тромесечју због ког сам ишла где ми је било најближе и сећам се да сам платила нешто сумануто, рецимо 6 или 7.000.

Значи, нормална, школска трудноћа кошта око 80.000 динара, плус генетски тест који није обавезан, па га не рачунам. То је, дакле, пре него што је и динар дат за бебу. Нећу сад ни да улазим у опрему, у ПДВ неукинут и дан данас, али ево, волела бих да господин Дмитровић изађе и објасни како брачни пар, који – рецимо – плаћа станарину/кредит, има било какве друге трошкове тачно треба да затвори финансијску конструкцију, понављам, у оптималној трудноћи и пре опремања за бебу? Што иде приватно, питаће г. Дмитровић. Па зато што, нпр, на Палилули немају у ДЗ-у редовног гинеколога, него „на позајмици“, тешко се долази до њега, у хитној ситуацији никако.

Такође, лабораторија ради тако како ради, резултати се подижу, ни не раде све, део свеједно мора приватно. Жене се масовно опредељују за приватнике јер немају времена да преседе сате у чекаоници, а и јер желе да им се лекар посвети и пажљиво води трудноћу.

Многе жене и немају књижицу, ако нисте знали, ено подсетила вас жена прексиноћ.

Значи, 80.000 су мајка и отац већ у минусу још пре него што су питали пошто је порођај и купили креветац.

Шта још, дакле, треба да урадите?!

Па ништа, стварно. Већ сте учинили превише”, речи су Милице Љубичић.

Милица своју клинику није мењала, те у исту већ иде од свог факултета. За наш портал каже да не мисли да је њен случај ванредан нити необичан.

„Они у уопште нису међу скупљим клиникама, јер тада када сам разгледала како се крећу цене због ултразвука и свега – они су били међу нормалнијима… Хоћу да кажем да, просто, тај мој случај није нешто ванредно ни скуп, нити необичан. Притом сам се ја породила у августу прошле године, те ће то вероватно то сад тек да набубри неописиво, јер је сад већ сигурно скупље него тад”, каже наша саговорница.

Истиче и да све што је написала спада у заиста елементарне ствари, с обзиром на то да она није имала проблематичну трудноћу, него је била уџбеничка, са том једном ванредном посетом гинекологу када је преглед мало скупље коштао. Она, како и сама истиче у својој објави, ту није убацила цену генетског теста јер сматра је то ствар сваке породиље – да ли жели или не жели да га ради. Иначе, цена овог теста се креће од 50.000 до 80.000 динара.

СЕЛЕНА РИБИЋ    Задовољна

Можда ти се свиди

Оставите коментар