Почетна » Споменик Стефану Немањи: Поставили највеће јаје на Балкану

Споменик Стефану Немањи: Поставили највеће јаје на Балкану

од admin
0 коментар

 

Споменик оснивачу прве српске државе ће бити висок 23 метра, а аутор споменика је руски вајар Александра Рукавишњикова.

Висина споменика, који је као седмоспратна зграда, само је један од разлога због којег је ово дело изазвало бурне реакције у јавности.

Тако, историчарка уметности Ирина Суботић је изјавила да ће ово бити “фараонски споменик”.

“Чини ми се да је то припрема за споменик будућем шефу, јер би он, вероватно, желео да има такав споменик. Ти споменици су невиђено велики и немају никакав однос према човеку. То је нешто надљудско и зато кажем да је фараонски. То је нешто што излази из кодекса нормалних споменика, не само по изгледу него по својој претенциозности”, навела је Суботић за ТВ Нова С.

Историчарка Радина Вучетић је за НИН изјавила да је овај споменик највидљивије обележје урушавања слике некада космополитског Београда:

“Ако ћемо на симболичком нивоу, то је свакако овај несрећни Стефан Немања од 23 метра…У само једној недељи, десила нам се смрт вајара Миодрага Живковића, и дешава нам се почетак постављања скулптуре Стефана Немање. За Миодрагом Живковићем остала су ремек-дела…његов споменик на Тјентишту, био је један од најснажнијих утисака изложбе о југословенском социјалистичком модернизму у Музеју савремене уметности у Њујорку.

Не само својим делом, него и етиком, моралом и погледом на свет, он је представљао ону бољу Србију. Показао је врхунац професионализма и морала када је дао оставку на место члана жирија за споменик Стефану Немањи. Када се неки будући историчари буду бавили подизањем овог срамног споменика, писмо оставке Миодрага Живковића ући ће у анале професионализма, етике и интегритета.

Неколико дана после његове смрти, споменик Стефану Немањи делује као надгробни споменик модернизму, космполитизму, уметности, струци, али и као надгробни споменик модерној Србији. Смрт Миодрага Живковића, а онда после само пар дана, постављање споменика Стефану Немањи, представља повлачење једне суверене естетике, али и етике, пред поплавом неорадикалског кича. Нестају људи струке, од интегритета, с кичмом, а остаје башибозлук, примитивни и ратнохушкачки”, рекла је Вучетић за НИН.

Јуче се огласило и Друштво конзерватора Србије, које захтева од свих надлежних институција да одустану од постављања постављања споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду.

“Суочени са чињеницом да појединачни апели и обраћања јавности наших чланова и колега током претходне две године нису узети у обзир, а иако је споменик великом жупану Стефану Немањи у деловима већ допремљен у Београд – Друштво конзерватора Србије (ДКС) захтева од свих надлежних институција да одустану од његовог постављања”, саопштили су за медије.

Како наводе, реч је о “вишеструко предимензионираном и естетски промашеном споменику”, па би се поштовањем гласа струке и нашег захтева зауставило даље трајно уништавање архитектонских и урбанистичких вредности Главне железничке станице и Савског трга у Београду.”

Редитељ Горан Марковић је упутио писмо Емиру Кустурици поводом споменика Стефану Немањи.

“Како видим, био си у жирију за избор споменика Стефану Немањи на Савском тргу. Ако си гласао за, твоја је дужност, после свега што се чује у јавности, да кажеш шта је на том пројекту добро, лепо, значајно. Ако се ниси тако изјаснио, онда је важно да не ћутиш и објасниш механизам по коме је још једном и вероватно заувек унакажен град у коме сам рођен и у коме живим”, навео је Марковић.

Кустурица је одговорио Марковићу:

“Не знам са којим спомеником Стефана Немање си упоредио овај који ти се не свиђа. Вјерујем да ти знаш и ако је тако, молим те да ми јавиш. Када бих ја знао да постоји скулптура праоцу Србије у посљедњих осамсто година, рекао бих ти лично (…) Тражиш да се морално дистанцирам не само од споменика имењаку Немањи, него и од аутора који је у Њујорку поставио споменик Ленону, у Москви руском цару, и да не набрајам све украсе које је руски умјетник и академик Александар Рукавишњиков расуо по свијету”, написао је Кустурица.

Са друге стране, заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да је ово “хајка на Вучића”.

Весић је данас изјавио да га “не чуди хајка која се води против споменика Стефану Немањи”, јер, како каже, лажна српска елита не може да опрости Александру Вучићу што подиже споменик родоночелнику српске средњовековне државе.

Он је, гостујући на Студију Б, навео да се у хајку укључио и редитељ Горан Марковић у ауторском тексту на сајту Пешчаник, чије су ауторке, како наводи Весић, 2003. године учествовале у хајци и сатанизацији Зорана Ðиндића.

Весић је рекао да Марковић, који је био члан жирија за избор сценарија за серију Немањићи, која је, каже, према мишљењу критике и публике доживела дебакл, сада напада Кустурицу због споменика Стефану Немањи.

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар