Почетна » СОС број за емотивну подршку мамама: Разговор кад је тешко

СОС број за емотивну подршку мамама: Разговор кад је тешко

од admin
0 коментар

 

Више десетина проблема су за три месеца саслушале и записале волонтерке Центра за маме. Од грчева, исхране и првих зубића до школских брига и тинејџерског бунта – широка је лепеза изазова са којима се маме сусрећу, а због којих окрену Мама СОС број.

Линија доступна сваки дан

Телефонска СОС линија Центра за маме доступна је сваким даном од 9 до 15 часова, а број телефона је: 060-339-339-0

„Јављају се мајке које имају неке кризне ситуације, кризне моменте, да ли је то када се дете родило или је кренуло у вртић или када се дешавају неке ситуације које нису свакодневне. Све оно што би могло да направи неки потрес у животу, и када је потребно само неко да је саслуша и каже: Да, ниси сама, још доста мајки се у Србији тако осећа и има те проблеме или то је нешто што ће проћи“, објашњава Јелена Братић, менаџерка „Мама СОС линије“.

У овом центру наглашавају да је њихова помоћ мамама мање психолошка, а више емотивна.

„То је нешто што бисмо могли да назовемо телефонски загрљај, да их неко саслуша и да им пружи ту прву емотивну подршку, да их охрабри да могу даље своје проблеме да решавају саме. То су неки проблеми које мајке не могу да поделе са неким ко им је ту близак и просто желе да их неко анонимно саслуша и да са неким поделе оно што сматрају својим проблемом“, указује Братићева.

Проблеме решава 15 волонтерки од којих су многе искусне маме, али су за савет ту и студенткиње психологије, социолологије.

„Волонтерке које се јављају на телефон су све прошле обуку за активно слушање, за пружање емотивне подршке. Имамо и старијих жена, и млађих, и студенткиња. Скоро смо направиле сарадњу са Филозофским факултетом, многе студенткиње се јављају на телефон. Али све жене могу на једнак начин да пруже подршку која је мами потребна“, истиче менаџерка Центра за маме.

Иако маме најчешће зову, бележе и по који позив тата или бака. Из дана у дан расте број позива.

И корона је допринела да маме буду све више усамљене и све теже излазе на крај са бригама. Зато су сваки савет и помоћ добродошли, јер не кажу за џабе: Када се проблем подели са неким – упола је мањи.

Бојана Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар