Почетна » ЗБОГ НЕПЛАЋЕНИХ КАЗНИ ВРАЋАЈУ СА ГРАНИЦЕ: Заборављени прекршај може упропастити летовање!

ЗБОГ НЕПЛАЋЕНИХ КАЗНИ ВРАЋАЈУ СА ГРАНИЦЕ: Заборављени прекршај може упропастити летовање!

од admin
0 коментар

У Београду постоји око 2.000 људи који су починили око 6.000 прекршаја, и који имају реалне шансе да суд против њих распише општу наредбу, на основу које полиција расписује потерницу. На основу овакве потернице они могу, приликом контроле на граници или било које друге рутинске контроле, да буду приведени код судије прекршајног суда.

Годишње се за прекршаје из области саобраћаја са границе се врати и приведе око 50 лица која избегавају да се одазову позиву суда.

Према савету судија, боља вам је опција да се одазовете суду и одете да се са МУП-ом договорите о казни, него да вас судија потражује путем полиције.

Трошкове привођења, били ви криви или не, мораћете да платите у пуном износу а, на пример, ако вас потражује суд у Чачку због прекорачења брзине, а ухваћени сте на граници у Прешеву, то може бити и неколико дестина хиљада динара, преноси “РТС”.

Сваки прекршајни суд може донети за себе правила по којима се окривљени приводи, кажу адвокати.

Пошто се ради о мери која задире у људска права, односно која задире у право на слободу и право на слободу кретања, та мера се по правилу примењује када су у питању најтежи прекршаји – каже адвокат из Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

Судије воде рачуна о року застаревања

У прекршајном суду у Београду кажу да судија има могућност две године да води поступак, али да он после тог времена застарева. Најчешће судије у последњих неколико месеци до истека рока од две године доносе одлуке о привођењу, али морају да воде рачуна о року застаревања.

Судија оцењује за које прекршаје треба расписати потерницу или не. Неки прекршајни судови могу расписати потреницу и за казну за појас, а неки само за теже прекршаје .

– Тај судија има могућности или да прекине поступак против вас, или да понови ту наредбу после неког времена, или да изда такозвану општу наредбу за довођење полицијској станици по адреси суда, која затим о тој општој наредби обавештава све полицијске станице на територији Републике Србије – каже председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић.

Подаци судова су умрежени

Немојте мислити да ћете се лако извући застаревањем поступка, јер судија понекад и без вашег присуства може донети пресуду када су докази јасни и када за то има основа.

Зато ће многи, иако су избегавали суд, добити казну за алкохол или пребрзу вожњу.

Полиција има информације о окривљенима из целе земље, јер су подаци судова умрежени у јединствен систем.

Она има право да особу задржи 24 сата у притвору, уколико судија није доступан или нема дежурног судије.

РТС/Дневно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 5 =