Почетна » Етихад прекида партнерство са Ер Србијом?

Етихад прекида партнерство са Ер Србијом?

од admin
0 коментар

 Овај медиј наводи да је Етихад обновио летове између Абу Дабија и Београда у јулу, али их је 14. октобра прекинуо на шест недеља. Касније је одложио обнављање летова до јануара 2021. године, да би сада потпуно обуставило продају карата и више не нуди опције српској престоници преко пунктова у Европи, одакле се врши дељење на летовима Ер Србије.

„Етихад се добро показао у својој сарадњи са Београдом, која је покренута 2013. године, профитирајући од опсежног партнерства за дељење кодова са српским авио превозником. Одржавали су летове свакодневно све до пандемије коронавируса, док је током протекла два лета имала 12 недељних ротација између два града. У 2019. авиокомпанија је обавила 462 једносмерна лета између Абу Дабија и Београда, нудећи 62.832 места у једном смеру“, пише exyuaviation.com.

Тренутно Етихад има код ознаке и бројеве летова на линијама Ер Србије до и из Амстердама, Барселоне, Берлина, Букурешта, Каира, Копенхагена, Дизелдорфа, Франкфурта, Хелсинкија, Кијева, Љубљане, Лондона, Мадрида, Милана, Њујорка, Подгорице, Прага, Рима, Москве, Софије, Скопља, Стокхолма, Штутгарта, Тиранте, Тивта, Венеције и Беча. Неке од ових рута су привремено обустављене због коронавируса, а Етихад је одбио да коментарише најновија дешавања.

Српска влада је наговестила да Етихад може да изађе из свог деоничког власништва на Ер Србијом. У јуну је држава започела разговоре са националним превозником Емирата о његовој будућој улози у авио-компанији. Влада Србије је трада констатовала да ће захтевати да Етихад покрије део губитака насталих током кризе изазване коронавирусом, инаће ће желети да заузме већи удео у овој авио компанији.

– Што се тиче Ер Србије, не само да ће наставити да послује, већ ћемо имати довољно снаге и знања да преузмемо власнички удео, уколико будемо морали да докапитализујемо компанију. То уопште није проблем. Ер Србија ће бити успешна авио-компанија и понос Србије свуда у свету – рекао је јуче председник Србије Александар Вучић, док портал еxyуавиатион.цом наводи да је власничку удео Владе Србије у овом партнерству 51 одсто, док Етихад држи 49 процената.

Поменути портал додаје да је у октобру Влада Србије усвојила уредбу која омогућава докапитализацију Ер Србије. Њом Влада може да повећа удео у компанији, који касније може продати назад наведеном предузећу у било ком тренутку. Вучић је, иначе, током лета наговестио да би, ако Етихад напусти делимично или у потпуности Ер Србију, могао да се доведе још један стратешки партнер.

– Можда бисмо представили неке друге стратешке партнере, али и даље ћемо држати већински удео. Ер Србија ће бити наш превозник и даље и биће јача него данас – рекао је Вучић.

Да подсетимо, уговором о стратешком партнерству између Етихада и Владе Србије, који је представљен у августу 2013. године, авио-компанија из Емирата је Ер Србији ставила на располагање кредит од 40 милиона долара, који је 1. јануара 2014. године претворен у капитал за период од пет година. Овоме је одговарала једнака ињекција финансирања од стране Владе Србије.

Две стране су обезбедиле даље финансирање путем зајмова деоничара и других механизама финансирања како би се испунили захтеви за обртним капиталом и подржао развој мреже. Петогодишњи уговор је касније продужен до даљњег, међутим умешаност Етихада у Ер Србију знатно је смањена, јер је држава током последњих неколико година обезбеђивала субвенције и средства за ову авио компанију.

Етихад је у 2019. години имао губитак од 870 милиона долара и његова капитална улагања у превознике широм света су смањена. Према уговору о трансакцији између Етихада и Владе Србије, део власништва превозника из Емирата над Ер Србијом може се прекинути у било ком тренутку. У споразуму се наводи да Етихад може одустати од договора у случају материјалних штетних догађаја. Даље се напомиње: „Овај споразум престаје да важи од датума раскида и ниједна страна неће имати никакво потраживање од друге стране“.

еxyуавиатион.цом/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар