Почетна » На Косову редови испред банкомата, максимална исплата 10.000 динара: „Осећамо се угрожено“

На Косову редови испред банкомата, максимална исплата 10.000 динара: „Осећамо се угрожено“

Исплата је ограничена на 10.000 динара

од Други Пишу
0 коментар

Србија је данас уплатила финансијска средства на рачуне кориснике социјалне помоћи и дечијег додатка, међутим, мештани српских средина на централном Косову нису у могућности да подигну ни ограничен износ који су то могли на северу, због вишедневног недостављања динара у Грачаницу, пише Косово онлине.

У Северној Митровици су формирани редови испред пошти и банкомата, али данас је према речима грађана могуће подићи само до 10.000 динара.

„Исплата је ограничена на 10.000 динара. Осећам се веома угроженим, овде сам 26 година и не планирам да одем. Одлуке приштинских власти су апсурдне, и имају за план тихо исељење Срба. Надам се и да ћемо се одупрети и остати“, рекао нам је младић из Северне Митровице.

Корисници социјалне помоћи, који су покушали да подигну новац у Грачаници, незадовољни су тренутном ситуацијом. Истичу да им је новац потребан, јер њиме издржавају породице, а кривца проналазе у политици косовског премијера Аљбина Куртија.

Како наводе, због одлуке о забрани динара приморани су да за социјалну помоћ, али и остала примања, путују до Куршумлије или Рашке како би подигли новац.

Према информацијама које смо добили из поште у Грачаници, новац им није достављен већ дуже време.

Према последњим информацијама, на Косову је 31.586 корисника социјалне помоћи, најугроженије категорије становништва који примају социјална давања Републике Србије, дечије додатке, борачке помоћи…

На Јарињу је у два наврата (7. и 14. фебруара) заустављен комби са динарима који су били намењени исплати плата, пензија, социјалних давања и других плаћања Србима, без обзира на то што је и званично одложена примена одлуке Централне банке Косова о забрани платног промета у динарима.

Последњи пут, албански службеници на прелазу Јариње претили су хапшењем службеницима који су били у возилима НБС и компаније Хендерсон.

 

Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар