Почетна » НОВОСТИ САЗНАЈУ: Укида се повраћај ПДВ за бебе

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Укида се повраћај ПДВ за бебе

од admin
0 коментар

Влада Србије припрема нова законска решења у договору са међународним монетарним фондом. Повећаће се родитељски додатак

ОД 1. јануара идуће године, родитељи у Србији неће моћи да рачунају на повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе. Уместо тога, биће повећан родитељски додатак. Ово је само једна од ставки на које се Влада Србије обавезала у свом писму о намерама упућеном Међународном монетарном фонду после четврте и пете ревизије аранжмана, а пре вашингтонског заседања борда директора ове међународне институције.

– Да би се смањио терет пореске администрације, кроз амандмане, ефективне од 1. јануара 2017. године, елиминисаће се повраћај пореза на додату вредност за дечју храну и опрему и замениће се повећаним родитељским додатком – стоји у српском писму о намерама ММФ-у. – На тај начин избећи ће се додатне активности у пореској администрацији, које не спадају у основне активности.

Реформа пореске управе је већ одавно у државном „планеру“. Како се наводи у писму, циљ је, између осталог, усмерити енергију на базичне активности, док оне остале, које не резултирају одговарајућим приходима, треба смањити. Пореска управа процењује да њихови запослени око 50 одсто радног времена проводе управо радећи небазичне активности, међу којима посебно оптерећење представља обрачун поврата беби ПДВ-а.

Драгана Соћанин, председница Удружења „Родитељ“, каже да први пут чује за идеју о укидању пореских повластица, иако је била члан радне групе за израду Нацрта закона о финансијској подршци породицама с децом.

– Чини ми се да су потпуно помешали две мере. Повраћај ПДВ-а је мера за смањење економске цене родитељства, док је родитељски додатак усмерен на популациону политику – објашњава Соћанин. – Сада ће једна искључивати другу, а требало би да опстану обе. Родитељи су стварно били задовољни и, по нашим подацима, годишње им је по основу ПДВ-а на беби-ствари враћано од 12.000 до 16.000 динара. Не би било фер да се родитељски додатак повећа за само 2.000 или 5.000 динара, јер то не би компензовало укидање повраћаја ПДВ-а. Држава очигледно није мерила ефекат који ова мера има. Ми сматрамо да много значи родитељима који испуњавају услове да остваре право на повраћај.

Председница Удружења „Родитељ“ напомиње и да је пре овакве одлуке држава требало да израчуна какав ефекат су имале пореске олакшице, а какав родитељски додатак, јер „није добро да се новац пореских обвезника баца кроз прозор“.

НАЈВИШЕ ЗА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

РОДИТЕЉСКИ додатак се у Србији тренутно исплаћује за укупно 60.476 деце. За прворођено дете он износи 38.008,09 динара, док се за друго, треће и четврто исплаћују месечни износи у 24 рате. Тако је за друго дете овај додатак 6.192,75 динара месечно, за треће 11.146,44 и четврто 14.861,77 динара. За месец јул Република Србија је, према подацима Министарства рада, на име родитељских додатака исплатила укупно 575.452.557 динара.

Д. И. К. – З. Р     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар