Почетна » Упозорење економиста на двоцифрену инфлацију, да ли су цене вештачки одржаване

Упозорење економиста на двоцифрену инфлацију, да ли су цене вештачки одржаване

од Други Пишу
0 коментар

Осим оних основних животних намирница, чије је цена држава замрзла – све остало је, како се чини, поскупело. Најављено је да ће поскупити и банкарски производи, кредити, дозвољени минус. Економисти кажу да ће инфлација у наредном периоду бити двоцифрена, а саговорници су сагласни да су избори један од разлога због ког су цене вештачки одржаване на истом нивоу.

Приликом куповине намирница треба рационално промишљати на основу реалних потреба домаћинства. Пре одласка у набавку треба планирати, упоређивати цене и избегавати велика паковања намирница и промотивних производа, каже Зоран Николић из Националне организације потрошача.

„Без обзира што ми сада делимо судбину са европским потрошачима, ситуација није иста. Напротив, она је за нас неупоредиво тежа, јер ми велики део својих прихода које остваримо издвајамо управо за храну“, рекао је Николић и додао:

„Према релевантним показатељима, то је од 40 до 70 одсто у зависности од величине примања. Док је тај проценат у већини развијених земаља Европске уније око 20 одсто.“

До прошле недеље цене се нису толико драстично мењале.

„Ја имам 90 одсто утисак да је то урађено због избора, 10 посто можда због уверења власти да ће нестабилности на тржишту трајати пар месеци и да ће се ситуација смирити, а да ће они замрзавањем цена најпре на 60 дана, па на још 90 дана – успети да стабилизују тржиште“, рекао је главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк.

„Ја претпостављам да ово донекле има везе и са изборима, али не нужно, јер је и до сад био присутан тренд повећања цена које смо свакодневно могли да приметимо“, додао је Николић.

Из месеца у месец инфлација расте, а Светска организација за храну и пољопривреду јуче је саопштила да је индекс хране у свету достигао апсолутни рекорд. За само месец дана од избијања сукоба у Украјини, храна у свету је поскупела за 12 одсто. За сада у Србији цене пет намирница још кратко су замрзнуте.

„То не може тако да траје вечно. Оног тренутка када истекну владине уредбе о замрзавању цена тог момента, скачу цене хране, која има велики значај за сваког грађанина, пошто сваки други динар плате или пензије потроши на храну. За сваког нас појединачно инфлација већ сада значајно двоцифрена. Зато што је воће поскупело више од 20 одсто, поврће је поскупело више од 20, гориво, храна за више од 15 одсто“, објашњава Ћулибрк.

„Оно што би могло да отрезни грађане је већи скок цена него што би то био случај да административна забрана повећања цена није ни уведена“, закључује Ћулибрк.

Ана Новаковић   Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар