Почетна » Велика новина: Банке ће наплаћивати и штедњу?

Велика новина: Банке ће наплаћивати и штедњу?

од admin
0 коментар

Камата на штедњу у појединим банкама већ крајем године могла би да буде нула, а банкари чак помињу могућност да штедишама наплаћују „лежарину“.

Како сазнаје „Блиц“, у појединим банкама последњих месец дана озбиљно се припремају да укину камате на штедњу, а у банкарским круговима чак се помиње и могућност увођења такозване негативне стопе.

То би значило да ће банке штедишама за новац наплаћивати „лежарину“, као у Швајцарској или у Немачкој, где је негативна стопа 0,1 одсто.

У једној страној банци у Србији клијенту су објаснили и да би његов штедни рачун могао да буде третиран као отворен, попут текућег, за који плаћа одржавање.

– Новца имамо толико да не знамо шта ћемо са њим. Проблем је то што је све мање начина да зарадимо. Данас мало ко тражи велики кредит. Имамо и доста грађана који касне у отплати кредита. У таквој ситуацији исплата камате на штедњу само је непотребан трошак – кажу у једној банци.

Економиста Јуриј Бајец каже да банке немају емоције и да све чине због профита.

– Проценили су да ће курс бити стабилан, а инфлација ниска, и да грађани неће повлачити новац из банке. Верују и да ће обарањем камата на штедњу додатно зарадити, али и направити простор да смање камате на кредите – објашњава Бајец.

Блиц/Вести онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар