Почетна » За кашњење без кредита три године

За кашњење без кредита три године

од admin
0 коментар

Кредитни биро у својој бази евидентира све грађане наше земље који не измирују своје обавезе на време. Нема чекова за оне који уђу у „црвени“ минус на текућем

ГРАЂАНИМА који не измирују на време своје обавезе према банкама следе казне. Зависно од „прекршаја“, односно да ли имају мали или велики дуг примењују се и санкције. Сви подаци о кредитима, кредитним картицама, дозвољеном минусу и чековима се налазе у Кредитном бироу Удружења банака Србије. Када банка повуче извештај, из ове институције добија све податке о клијенту односно да ли уредно отплаћује све своје обавезе. Како кашњење грађана у отплати појединих зајмова расте, тако су банке све опрезније и ригорозније.

Највећи „грех“ грађана је неплаћање рата за кредите. Уколико се са обавезама касни дуже од два месеца и ово региструје Кредитни биро, у наредне три године не може да се узме нови зајам. Толико податке чува и сам Кредитни биро, тако да када банка повуче извештај аутоматски има увид у то да је постојало кашњење.

Најблажа казна је за клијента који уђе у „црвени“ минус за износ одржавања текућег рачуна. Он, на пример, зависно од банке не може да добије чекове наредних месец дана. Уколико му је дуг по текућем рачуну већи од 5.000 динара, чекове не може да узме у наредна три месеца. Наравно, за сваки дан прекорачења дозвољеног минуса се зарачунава затезна камата, која се креће и до 60 одсто на годишњем нивоу.

Банке за сваку услугу који грађанин жели да користи повлаче податке из Кредитног бироа. На основу његовог извештаја се процењује да ли је неки грађанин добар или лош клијент, односно да ли редовно измирује своје обавезе и не излази из дозвољених лимита за кашњење. Неке банке и приликом издавања чекова повлаче извештај из Кредитног бироа. Такође, ако неко жели да користи постпејд услугу неке мобилне мреже, такође узима податке из Кредитног бироа о будућем клијенту. Замисао је да се и Пореска управа веже на систем ове институције.

Према подацима Удружења банака Србије, од 6,7 милиона текућих рачуна, више од 250.000 је у кашњењу, односно њихови корисници су у недозвољеном прекорачењу. Грађани углавном сваки „црвени“ минус покривају новом платом, али има и оних који то дужи период не могу да измире, јер и не примају зараде.

РЕГИСТАР О ОБАВЕЗАМА

КРЕДИТНИ биро Удружења банака Србије је централни национални регистар података о новчаним обавезама фирми и грађана, односно „повериоцима“ и о њиховој уредности у измиривању тих обавеза. Регистар података се ажурира на дневној основи, а податке достављају све банке, сви даваоци лизинга, осигуравајућа друштва, државне агенције и фондови. Институције које достављају податке су одговорне за тачност и ажурност података који се исказују у извештајима Кредитног бироа.

С. МОРАВЧЕВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар