Почетна » Уводе ПДВ и на непродату робу

Уводе ПДВ и на непродату робу

од admin
0 коментар

Сви трговци ускоро ће плаћати нови ПДВ од 20 одсто на робу коју су вратили јер је нису продали. Стручњаци не очекују веће цене, али најављују пунији буџет.

У Влади Србије увелико се припремају за нови порез који ће плаћати трговци робом на мало и велико. Како сазнаје “Блиц”, у Министарству финансија озбиљно разматрају могућност увођења ПДВ на робу коју трговци враћају јер је нису продали, односно о мери коју ће највише осетити хипермаркети.

– Роба у радњама стоји месец, два, па и пола године. Око 20 одсто робе у просеку трговци не могу да продају, па је враћају ономе од кога су је купили. Досад се то није узимало као нови промет, али сада хоће, што значи да ће се роба коју трговци враћају опорезовати – каже извор “Блица” из Владе Србије и додаје да се новим порезом неће оптеретити кварљива роба, односно роба која има ограничен рок трајања.

Процена је да ће се захваљујући ПДВ на враћену робу у буџетску касу сливати најмање 400 милиона евра годишње. Толико, рецимо, износе уштеде Србије по основу смањења пензија и плата у јавном сектору из новембра прошле године.
Стручњаци сматрају да потрошачи неће осетити ударац и да цене не би требало да расту.

Економиста и стручњак за тржиште Саша Ђоговић сматра да би увођење ПДВ на враћену робу могао да направи проблем произвођачима и испоручиоцима робе, а не трговцима и потрошачима.

– Трговци ће сада боље водити рачуна о томе колико и шта набављају. Мало је вероватно да повећају цене јер је куповна моћ већ ниска. Већи проблем би могли да имају произвођачи и они који снабдевају трговце, јер ће гомилати залихе и губитке – оценио је Ђоговић за “Блиц”.

Куповна моћ у Србији, иначе, за трећину је нижа од просека у Европској унији.
Однос између Норвешке и Србије је један према шест по економској снази, а између Србије и Словеније један према два и по.

Трговци ћуте и негодују
“Блиц” је јуче контактирао са шест највећих хипермаркета и продавница робе у Србији. Нико од њих, међутим, није хтео званично да коментарише најаву о увођењу новог ПДВ и утицају такве одлуке на цене. Трговци, међутим, незванично негодују тврдећи да ће они имати губитак, док ће државна каса профитирати.

Сузана Лакић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар