Почетна » ИЗБЕГЛИ И РАСЕЉЕНИ ДИСКРИМИНИСАНИ Завичај одржао завршну конференцију

ИЗБЕГЛИ И РАСЕЉЕНИ ДИСКРИМИНИСАНИ Завичај одржао завршну конференцију

од admin
0 коментар

Јуче је у Медја центру у Београду одржана завршна конференција удружења ,,Завичај” у оквиру пројекта ,,Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији” тачније програм ,,Спречимо дискриминацију избеглих и расељених применом позитивних прописа Републике Србије и ЕУ” који је подржала Канцеларија за људска и мањинска права Републике Србије.

Елементи дискриминације по питању неисплаћених пензија избеглим из Републике Хрватске и региона,дискриминација ратних ветерана кроз законе Републике Србије, елементи дискриминације избеглих и расељених, дискриминација кроз уређење избегличких насеља, елементи и лошег решења социјалне заштите који произлазе из поменутог закона и начини њиховог превазилажења, егзистенцијална угроженост популације ИРЛ као последица свеопштог сиромаштва у друштву су биле теме ове завршне конференције.

Учесници дискусије су су били:

Дискриминација ратних ветерана кроз законе Р Србије – Милан Жунић

Елементи дискриминације избеглих и расељених – Ненад Абрамовић

Елементи дискриминације кроз уређење избегличких насеља – Јово Вученовић

Елементии дискриминације особа са са инвалидитетим из популације избеглих и расељених –Гордана Пушара

Егзистенцијална угроженост популације ИРЛ као посљедица свеопштог сиромаштва у друштву – Светлана Урошевић

Ништа о нама без нас, били су јасни учесници али њихов закључак није имао ко да чује. Представници Владе Србије на овој конференцији се нису појавили.

Готово сви учесници су се сложили да су квини на своју Матицу Србију јер она уопште не решава њихова питања. За такво стање окривљују и оне које их представљају у парламенту Србије. Како су истакли, избеглих и расељених се сете само пред изборе а након њих их забораве.

У дискусији на завршетку излагања пале су тешке речи на положај избеглих и расељених у Србији. Како су неки од оних који су затражили реч рекли, највећи непријатељи Србима јесу Срби. Такође је констатовано да су они избеглице, практично, Европске уније!

Иначе, у оквиру истог пројекта недавно је удружење ИРДЛ “ЗАВИЧАЈ“ организиовао је  округли сто у Управи за дијаспору и сарадњу са Србима у дијаспори, тачније 15 јуна 2016. године.  Поред „Завичаја2, организатори су били и завичајно удружење Банијаца и Егзодус 90. И тада су организатори су покушали да укажу на елементарно кршење права избеглих и расељених лица.

Имовинска и стечена права, добијене а неисплаћене пензије, борачка питања и питање ратних ветерана су само део избегличких проблема који већ више од 20. година нису решени на адекватан начин. Како су саопштили учесници, Хрватска је донела низ дискриминаторских закона и зато од Србије очекују веће ангажовање.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар